1 Decembrie – La multi ani, Romania!

decembrie 1, 2013 123edu.ro

1 Decembrie – La multi ani, Romania!

Astazi se implinesc 95 de ani de la unirea provinciilor Transilvania, Banat, Crisana, Maramures si Satmar cu Regatul Romaniei. Din 1990, Aceasta data a devenit ziua nationala a Romaniei.
Data de 1 decembrie simbolizeaza unirea tuturor romanilor intr-un singur stat national. Transilvania este ultima provincie care s-a unit cu Tara.
Anul 1918 a fost marcat de revenirea in hotarele Romaniei a Basarabiei (in aprilie 1918) si Bucovinei (noiembrie 1918).
Va prezentam cateva evenimente care au precedat actul de la 1 noiembrie.
In Transilvania, la inceputul lunii octombrie, sectia romana a Partidului Socialist Democrat din Ungaria si-a inceput colaborarea cu Partidul National Roman. Pe 29 septembrie/12 octombrie 1918, la Oradea s-au desfasurat lucrarile Comitetului Executiv al Partidului National Roman. In cadrul acestora s-a hotarat ca natiunea romana din Austro-Ungaria, „libera de orice inraurire straina”, sa-si aleaga „asezarea ei printre natiunile libere”. Rezolutia Comitetului Executiv a fost citita de catre Alexandru Vaida-Voievod in Parlamentul din Budapesta pe 5/18 octombrie. Impreuna cu Partidul Socialist Democrat, pe 16/29 octombrie PNR a constituit Consiliul National Roman Central, un organ reprezentativ al tuturor romanilor din cuprinsul monarhiei dualiste. Consiliul era compus din sase membri ai PNR (Teodor Mihaly, Stefan Cicio Pop, s, Alexandru Vaida-Voevod, Aurel Vlad si Iuliu Maniu) si sase ai PSD (Tiron Albani, s, Iosif Jumanca, Enea Grapini, Bazil Surdu si Iosif Renoiu), sub presedintia lui Stefan Cicio Pop. Peste cateva zile, Consiliul s-a mutat la Arad, in casa lui Cicio Pop, de aici purtand tratative cu o delegatie a guvernului maghiar privind soarta romanilor din Austro-Ungaria. La sfarsitul lunii octombrie 1918 Imperiul Austro-Ungar s-a destramat. Mai multe tari si-au proclamat independenta, iar pe 31 octombrie/12 noiembrie Austria a fost proclamata republica. In acest context, activitatea unionista a romanilor ardeleni s-a intensificat.
Tratativele intre CNRC si noile oficialitati socialiste de la Budapesta au esuat. Astfel, pe 29 octombrie/10 noiembrie, CNRC a notificat guvernul maghiar decizia de a prelua asupra sa guvernarea Transilvaniei. O noua delegatie a fost trimisa la Arad trei zile mai tarziu. De asemenea, Iuliu Maniu a venit special de la Viena cu aceasta ocazie. Partea ungara a pledat pentru gasirea unei solutii provizorii pana la Conferinta de Pace, insa aceasta propunere a fost refuzata categoric de Maniu: „Natiunea romana pretinde independenta sa de stat si nu admite ca acest drept sa fie intunecat prin solutii provizorii”. La intrebarea lui Iászi Oskar, ministrul Nationalitatilor din Ungaria: „In definitiv ce vor romanii?”, Maniu a raspuns: „Teljes elszakadás” (Despartirea totala). Drept urmare, pe 3/15 noiembrie 1918 CNRC a publicat manifestul Catre popoarele lumii, prin care a comunicat hotararea de a convoca o Mare Adunare Nationala a romanilor care sa voteze unirea tuturor teritoriilor din Austro-Ungaria locuite de acestia cu Regatul Romaniei.
Alegerile pentru desemnarea delegatilor fiecarei circumscriptii la Marea Adunare Nationala s-au desfasurat pe parcursul a 10 zile, incepand cu 15 noiembrie 1918. Un element inedit al acestor alegeri a fost votul universal, exercitat atat de barbati, cat si de femei. Castigatorii au primit un document scris, numit credentional, cu care au putut participa la lucrarile Marii Adunari. Pe langa cei alesi, au mai avut dreptul de a trimite delegati si preotimea celor doua confesiuni romanesti din Transilvania, cea ortodoxa si cea greco-catolica, asociatiile culturale si cele doua partide romanesti, PNR si PSD. In paralel, populatia romaneasca a fost indemnata sa vina la Alba Iulia in numar cat mai mare.
Lucrarile Marii Adunari Nationale s-au desfasurat in ziua de 18 noiembrie/1 decembrie 1918 in incinta Casei Armatei (austro-ungare), viitoarea Sala a Unirii din Alba Iulia. Au fost alesi drept presedinti Gheorghe Pop de Basesti si episcopii Ioan I. Pap si Demetriu Radu. Cei 1228 de delegati ai romanilor „din Transilvania, Banat si Tara Ungureasca” au votat o rezolutie care „decreteaza unirea acelor romani si a tuturor teritoriilor locuite de dansii cu Romania. Adunarea Nationala proclama indeosebi dreptul inalienabil al natiunii romane la intreg Banatul cuprins intre raurile Mures, Tisa si Dunare” si proclama libertatea, egalitatea si autonomia pentru toate confesiunile religioase, libertatea presei, votul universal si reprezentare proportionala in parlament, precum si o reforma agrara radicala. Rezolutia Unirii a fost citita de Vasile Goldis in prezenta celor peste 100.000 de participanti. In final, Marea Adunare a ales un organism numit Marele Sfat National Roman din Transilvania pentru a reprezenta interesele romanilor pana la convocarea viitoarei Adunari Constituante a Romaniei Mari, iar din sanul acestuia un organism executiv, numit Consiliul Dirigent.
Populatia prezenta pe Platoul Romanilor din Alba Iulia a depasit 100.000 de persoane, venite din toate colturile imperiului Austro-Ungar locuite de romani. Singurele fotografii care s-au pastrat de la aceasta adunare au fost realizate de catre Samoila Marza din satul Galtiu, pentru ca fotograful oficial al Marii Adunari Nationale, de origine sas, nu s-a prezentat la manifestari.

Nota: Parte din text este preluat din Enciclopedia Romaniei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *