10 Ianuarie se naste Petrache Poenaru, inventatorul stiloului

ianuarie 10, 2014 123edu.ro

V-ati pus vreodata intrebarea cine a inventat stiloul? V-ati gandit vreodata cine a fost primul roman care a calatorit cu trenul? V-ati intrebat cine a creat tricolorul?

Ei bine, la toate acestea exista un singur raspuns: Petrache Poenaru.

foto: metropotam.ro

Petrache Poenaru s-a nascut la 10 ianuarie 1799, la Benesti, in judetul Valcea. A avut o viata destul de plina de aventuri. A fost haiduc, desi nu stia sa manuiasca o arma dar era animat de dorinta de face ceva pentru semenii sai. Haiducii i-l prezinta lui Tudor Vladimirescu care, simpatizandu-l foarte mult pe tanarul Poenaru, il numeste numai dupa cateva saptamani sef al cancelariei si al contopistilor. Animat de cele mai inalte idealuri, Petrache Poenaru ii propune lui Tudor tiparirea unui ziar care sa raspandeasca printre romani cauza revolutiei de la 1821. Asa apare “Foaia de propaganda”. El este cel care, inspirat de drapelul francez, realizeaza drapelul tricolor modern care devine in scurt timp stindardul pandurilor. Dandu-si seama ca e un intelectual, Vladimirescu il convinge sa plece la studii la Viena si apoi la Paris, Poenaru devenind absolvent al Scolii Politehnice de la Paris. In timpul studiilor, mai exact in 1827, inventeaza si breveteaza condeiul portaret fara sfarsit, alimentandu-se insusi cu cerneala, adica stiloul.

Dupa terminarea studiilor pleaca in Anglia. Aici, la 15 septembrie 1830 se inaugureaza prima cale ferata din lume pe ruta Liverpool- Manchester. In octombrie 1831, Petrache Poenaru scria: „Am facut aceasta calatorie cu un nou mijloc de transport, care este una din minunile industriei secolului… douazeci de trasuri legate unele cu altele, incarcate cu 240 de persoane sunt trase deodata de o singura masina cu aburi…”

Petrache Poenaru a participat la Revolutia de la 1848 si a facut parte din Comisia pentru liberarea robilor, ulterior devenind un apropiat al domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Petrache Poenaru a fost, de asemenea, director al Eforiei Scolilor Nationale (1832-1848), cofondator al Societatii Filarmonice, al Muzeului National de Antichitati si al Gradinii Botanice din Bucuresti, precum si al Societatii Academice Romane.

A murit la 2 octombrie 1875, la Bucuresti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *