10 Martie – Se nastea Petre Dulfu

martie 10, 2014 123edu.ro

10 Martie – Se nastea Petre Dulfu

Foto bibliotecamm.ro

In urma cu 158 de ani, la 10 martie, se nastea Petre Dulfu, autor de basme, profesor, traducator si doctor in filozofie.

Nascut la Tohat, in comitatul Salaj, Dulfu a absolvit clasele primare si gimnaziul la Baia Mare, la actualul colegiu Gheorghe Sincai. A urmat apoi cursurile Facultatii de Litere si Filosofie din Cluj. In 1881 obtine diploma de doctor cu o lucrare dedicata activitatii literare a lui Vasile Alecsandri. Toate studiile, inclusiv lucrarea de doctorat le-a facut in limba maghiara.

Dupa terminarea studiilor, Petre Dulfu a trecut Carpatii si a venit la Bucuresti unde, ajutat de Ioan Slavici, a reusit sa cunoasca mari personalitati culturale: Bogdan Petriceicu Hasdeu, Barbu Stefanescu Delavrancea, Alexandru Odobescu, Alexandru Vlahuta, Mihai Eminescu.

In anul 1894, Dulfu a debutat editorial cu Ispravile lui Pacala, lucrare ce a fost premiata de Academia Romana si care i-a adus o popularitate deosebita.  Alte doua lucrari care s-au impus ca opere de referinta in literatura romana sunt Gruia lui Novac  si Povestea lui Fat Frumos.

Academia Romana i-a mai acordat premiu pentru traducerile din Euripide, traduceri considerate cele mai bune traduceri ale pieselor poetului grec.

De asemenea, Petre Dulfu, in calitatea sa de profesor, a redactat numeroase manuale scolare.

S-a retras de la catedră în 1927 la vârsta de 71 de ani.

A murit la 31 octombrie 1953.


Foto: traditiidinromania.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *