11 Februarie se nastea Thomas Alva Edison

februarie 11, 2014 123edu.ro

11 Februarie se nastea Thomas Alva Edison

La 11 februarie 1847 se nastea Thomas Alva Edison, cel care avea sa devina un important inventator si om de afaceri american al sfarsitului de secol XIX si inceput de secol XX. A fost cel mai prolific inventator, avand la activ 1903 brevete de inventie.


Foto: wikipedia.org

Edison s-a nascut in Milan, Ohio, Statele Unite ale Americii si si-a petrecut copilaria în Michigan. El este al saptelea, si ultimul copil al familiei Edison. Edison a fost la scoala doar pentru cateva luni. A invatat citirea, scrierea, aritmetica de la mama lui, dar a fost intotdeauna un copil foarte curios si a invatat si singur.Inca din adolescenta a fost partial surd, ceea ce nu l-a impiedicat sa devina operator de telegraf in anii 1860. Primele lui invenții au fost legate de telegraf. Edison incepe sa lucreze din perioada adolescentei vanzand mancare si bomboane in trenuri.

Printre cele mai importante inventii ale sale se numara:

In anul 1877 inventează fonograful, primul aparat de inregistrat sunete si totodata de redare a lor.


Fonograful Edison
Foto: wikipedia.org

In anul 1878 perfectioneaza telefonul lui Alexander Graham Bell si, folosind microfonul inventat de Hughes, breveteaza telefonul cu bobina de inductie si microfon cu carbune, caruia ii adauga apoi soneria electrica de apel.

In anul 1879 inventeaza becul cu incandescenta (cu filament).

In ziua de 4 septembrie 1882 la New York, Thomas Alva Edison punea in functiune prima centrala electrica care alimenteaza cladirile unui oraș.

In anul 1892 inventeză un aparat de luat vederi pentru obiecte sau oameni in miscare.

In anul 1894 inventează kinetoscopul, primul aparat care putea reda imagini in miscare.

Pentru meritele sale, Academia Americana de Arte si Stiință ii acorda in anul 1895 „Premiul Rumford” pentru activitatea din domeniul electricitatii si in anul 1915 „Medalia Franklin” pentru contributia sa pentru binele umanitatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *