Pentru a vă oferi o experiență mai bună în navigare 123edu.ro folosește cookies. Pentru mai multe detalii click aiciAm înțeles
12 decembrie 1896 – Guglielmo Marconi a facut, la Londra, prima demonstratie publica a radioului. Cine a fost Guglielmo Marconi?
decembrie 12, 2013 123edu.ro
Guglielmo Marconi a fost un fizician si inventator italian. Marconi a fost interesat de ştiinţa şi electricitate.
Una din descoperirile acelei perioade in acest domeniu a venit din partea lui Heinrich Hertz, care, incepand cu 1888, a demonstrat ca se pot produce şi detecta radiaţii electromagnetice—cunoscute astazi ca „unde radio”, la acea vreme denumite „unde hertziene” sau „unde eterice”.
Moartea lui Hertz in 1894 a condus la publicarea unor recenzii ale descoperirilor acestuia, ceea ce i-a starnit lui Marconi interesul. I s-a permis sa studieze in acest domeniu cu profesorul Augusto Righi, un fizician de la Universitatea Bologna, care efectuase cercetari asupra lucrarilor lui Hertz.
In 1896, a plecat la Londra unde, in data de 12 decembrie, a pus in functiune un sistem de radiotelegrafiere.
Contributia sa la dezvoltarea comunicatiilor prin unde scurte constituie baza tuturor tehnologiilor moderne de radiodifuziune. Imbunatatirile aduse de el in domeniul aerian al undelor au fost deosebit de importante pentru marirea distantei la care se putea transmite.
In 1899 a stabilit o retea de comunicatii peste Canalul Manecii. In 1900 a infiintat Compania americana Marconi. In 1901 a trimis pentru prima data semnale peste Atlantic. A inregistrat numeroase brevete desi probabil cel mai celebru brevet al sau este cel cu numarul 7777 acordat unui aparat care permitea operarea catorva statii pe diferite lungimi de unda fara producerea de interferente; ulterior, acesta a fost insa invalidat.
Marconi a impartit Premiul Nobel pentru Fizica in 1909 cu K. Ferdinand Braun. I s-a acordat titlul de marchiz si a fost numit in Senatul Italian in 1929, fiind apoi ales presedinte al Academiei Regale Italiene in 1930.
Nota: Informatiile au fost preluate in parte din Enciclopedia Britannica
Guglielmo Marconi
Sursa foto: kids.britannica.com