12 Decembrie 1913 – Aventurile Giocondei (Mona Lisei) de acum un secol

decembrie 12, 2013 123edu.ro

12 Decembrie 1913 – Aventurile Giocondei (Mona Lisei) de acum un secol

Acum un secol, pe data de 12 decembrie 1913, celebrul tablou Gioconda al lui Leonardo da Vinci, a fost recuperat. Da, a fost recuperat pentru ca, intr-o noapte de august a anului 1911 tabloul lui da Vinci a disparut din Muzeul Luvru.
Va imaginati ce scandal, ce forte s-au pus in functiune pentru recuperarea capodoperei si pentru gasirea autorului furtului. A fost demarata a actiune de amploare, 60 de inspectori participand la aceasta. Disparitia tabloului a fost sesizata de un pictor amator care avea obiceiul de a veni zilnic la Luvru pentru a face o copie.
Desi au fost puricate restaurantele, garile, hotelurile, desi au fost interogate sute de persoane, ancheta nu a dus la niciun rezultat. Scandalul era imens. Directorul muzeului si-a dat demisia iar speculatiile erau multe, in lipsa unui raspuns clar al autoritatilor. Teoriile conspiratiei nu au intarziat sa apara. Vinovati erau cand comunitatea evreiasca, cand insusi kaiserul Wilhelm care ar fi pus pe un german sa dea aceasta lovitura. Nu au fost uitati nici anarhistii. Politia a anuntat o recompensa si – n-o sa va vina sa credeti – de dragul celebritatii multi s-au autodenuntat ca fiind autorii furtului de la Luvru. Unul dintre cei care s-au autodenuntat a fost poetul Gabriele d’Annunzio, care si-a creat astfel o aura de mare patriot Italian.
Printre cei arestati in timpul anchetei s-au numarat si pictorul Pablo Picasso si poetul Guillaume Appollinaire.
Isteria creata de furtul Giocondei a luat sfarsit abia peste doi ani cand tabloul a reaparut la Florenta, impreuna cu un anume Vicenzo Peruggia, vitrinier la Luvru in 1911. Atunci el lucrase la un ecran protector de sticla pentru tabloul lui Da Vinci. Politia nu-l gasise. El a reusit sa treaca tabloul clandestin in Italia. Poate nu ar fi fost depistat daca intamplarea nu ar fi facut sa trimita o scrisoare sub un nume fals, Leonard, unui negustor de arta caruia ii cerea sa vada un pretios tablou pe care il avea intr-un hotel din Florenta. Negustorul l-a contactat pe seful Galeriei Ufizzi pentru a merge impreuna la hotelul Tripoli sa vada tabloul care li se oferea. Nu mica a fost mirarea cand au vazut ca tabloul in discutie era chiar Gioconda.
De aici au mers direct la Politie unde Peruggia a declarat in prima faza ca tabloul ii amintea de o prietena a sa din copilarie. A trecut apoi la o declaratie bazata pe patriotism: a spus ca in definitiv si la urma urmei tabloul apartine Italiei. A povestit in amanunt cum s-a petrecut furtul iar Tribunalul Italian l-a condamnat doar la un an de inchisoare. Peruggia fost eliberat dupa cateva luni, presa facand din el un erou al Italiei. Cand Italia a inapoiat capodopera muzeului Luvru, a fost din nou scandal provocat de nationalistii italieni.
Aventurile Giocondei au luat sfarsit la 4 ianuarie 1914 cand a fost din nou expusa la Luvru.

Mona Lisa - Gioconda de Leonardo da Vinci
Sursa foto: wikipedia.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *