14 Martie se naste Albert Einstein

martie 14, 2014 123edu.ro

14 Martie se naste Albert Einstein

Albert Einstein s-a nascut in Ulm , Germania, la 14 martie 1879 . Inca de la varsta de 10 – 11 ani, Einstein a aratat o curiozitate extraordinara pentru a intelege misterele stiintei . Ca orice copil din clasa de mijloc educata a acelor timpuri, Einstein a luat lectii de muzica, studiind atat vioara cat si pianul – pasiune care l-a urmat si la varsta adulta . Se muta impreuna cu familia in Italia, apoi in Elvetia si absolva liceul in 1896 .

Copilaria

Albert a fost considerat un baiat ciudat. Nu a vorbit pana la trei ani, dand impresia ca este retardat mintal. Cu toate acestea, a reusit sa acumuleze o serie de cunostinte numai prin efort individual. Din acest motiv cei de varsta lui nu il intelegeau si il dispretuiau, ceea ce l-a facut sa devina un copil retras.
Din cauza dificultatii de a se adapta la scoala, profesorii l-au considerat un copil problema, indaratnic si diferit, care nu vrea sa invete.

Pe masura ce crestea, se manifestau tot mai clar inclinatia sa catre dispozitive mecanice si modele fizice, precum si pasiunea sa pentru matematica: intelegea cu abilitate conceptele ei dificile.

Primii sai ani au fost influentati de doua „minunatii”: busola si o carte de geometrie.
Busola a primit-o in dar de la tatal sau cand avea cinci ani. A fost fascinat de „fortele invizibile” care miscau acul busolei. Cartea de geometrie a primit-o cand avea 12 ani. Einstein a marturisit ca a citit-o pe nerasuflate numind-o „mica mea carte sacra de geometrie”.

La 12 ani, Albert a devenit profund religios. A compus chiar cateva cantece intru slava lui Dumnezeu iar in drum spre scoala fredonas mereu cantece religioase. Credinta sa a palit in momentul in care a inceput sa citeasca carti de stiinta care contraziceau perceptele religioase.

La 16 ani, un tanar student la medicina i-a adus lui Einstein o serie de carti de stiinta scrise de Aaron Bernstein. In aceste carti autorul isi imagina cum ar fi sa calareasca alaturi de curentul electric care trecea printr-un fir de telegraf. Atunci a inceput Albert Einstein sa-si puna o sumedenie de intrebari. Rodul acestora s-a concretizat intr-o prima „lucrare stiintifica” intitulata „Despre cercetarea starii eterului in campurile magnetice”.

Paraseste scoala la 16 ani, din cauza problemelor ivite in familie. Ba chiar fuge de acasa pentru ca era ingrozit de perspectiva de a fi inrolat in armata. Nimic nu anunta un viitor bun pentur acest tanar. Cu toate acestea, Albert reuseste sa se inscrie la Scoala Politehnica Federala din Zurich pentru a-si termina scoala. Anii petrecuti aici au fost, dupa spusele fizicianului, cei mai fericiti din viata.

Foto: biography.com

In 1905 , in timp ce lucra ca functionar de brevete din Berna, Elvetia, Einstein a avut ceea ce a ajuns sa fie cunoscut sub numele sau  ” Annus Mirabilis ” – sau ” an miracol ” . Acest an a fost numit asa deoarece tanarul fizician a obtinut diploma de doctorat si a publicat patru dintre lucrarile sale de cercetare cele mai influente , inclusiv teoria speciala a relativitatii.

Pentru ca spatiul nu ne permite, vom face referire doar la cel mai bun an din cariera lui Einstein: anul 1905. Este anul miraculos al lui Einstein, cand se dezvolta Teoria Relativitatii. In acest an, Einstein isi da doctoratul la Universitatea din Zürich cu o teza asupra determinarii dimensiunilor moleculare. Dar ceea ce face ca acest an sa fie un adevarat annus mirabilis sunt cele cinci scrieri trimise de Einstein la anuarul de fizica german Annalen der Physik.

1. 17 martie: Einstein trimite spre publicare articolul „Un punct de vedere euristic privind producerea si transformarea luminii”, in care sugereaza (din considerente termodinamice) ca lumina poate fi considerata ca fiind compusa din cuante de energie independente. Articolul avea sa apara la sfarsitul lunii mai;

2. 30 aprilie: Einstein trimite al doilea articol, in care arata cum se pot calcula Numarul lui Avogadro si dimensiunea moleculelor, studiind miscarea lor intr-o solutie. Acest articol a fost acceptat si ca teza de doctorat, aparand in Annalen der Physik doar in ianuarie 1906. Este pe locul trei ca celebritate, dar pe unul din primele locuri privind numarul de citari de care s-a bucurat in acei ani. Einstein dedica teza de doctorat prietenului sau Marcel Grosmann, fost coleg la ETH.

3. 11 mai: Einstein trimite spre publicare articolul sau despre miscarea browniana – „Despre miscarea particulelor mici suspendate in lichide stationare, conform cerintelor teoriei cinetico-moleculare a caldurii”;

4. 30 iunie: Marele articol „Asupra electrodinamicii corpurilor in miscare”;

5. 27 septembrie: Articolul trimis de data aceasta are doar trei pagini si se intituleaza „Depinde inertia unui corp de continutul sau energetic?” (Ist die Trägheit eines Körpers von seinem Energiegehalt abhängig?). Articolul contine – conform unui obicei care avea sa se intalneasca frecvent la Einstein – gandurile sale de dupa publicarea marelui articol despre relativitatea speciala.

In 19 decembrie 1905 scrie al doilea articol dedicat miscarii browniene, dar acest articol va fi publicat in ianuarie 1906.

Zece ani mai tarziu , in 1915 , Einstein a finalizat teoria generala a relativitatii si in 1921, el a fost distins cu Premiul Nobel pentru Fizica .

Einstein a emigrat în Statele Unite in toamna lui 1933 stabilindu-si resedinta in Princeton , New Jersey.

Astazi , aplicatiile practice ale teoriile lui Einstein includ dezvoltarea televiziunii , dispozitivele de control de la distanta , deschizatoare de usi automate , lasere , si DVD -playere . Einstein este recunoscut de Time Magazine ” Omul Secolului ” in 1999.

Foto: biography.com

autor: Gabriela, 123edu.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *