17 Ianuarie 1706 se nastea Benjamin Franklin

ianuarie 17, 2014 123edu.ro


Foto: wikipedia.org

Benjamin Franklin, una dintre cele mai cunoscute si mai complexe personalitati ale Statelor Unite ale Americii, s-a nascut la 17 ianuarie 1706, in Boston. Era ultimul dintre cei 17 copii ai familiei.
Benjamin Franklin a fost om politic, diplomat, om de stiinta, filosof, profesor.

La 12 ani a intrat ca ucenic la fratele sau care era tipograf. A invatat singur sa scrie articole iar in 1723 se stabileste la Philadelphia unde, in 1730, si-a infiintat propria gazeta: Pennsylvania Gazette. In 1732 tipareste cea mai cunoscuta publicatie a lui “Poor Richard Almanack” care, in fapt, era un calendar in care scria predictii meteorologice pentru acel an, povestioare amuzante, glume si proverbe si aforisme care subliniau importanta prudentei, a harniciei si onestitatii. Almanahul a ajuns in cativa ani la un tiraj de 10.000 de exemplare.
Averea pe care a castigat-o i-au permis sa comtribuie la dezvoltarea serviciilor publice din Philadelphia: a intemeiat prima biblioteca din America, a infiinta prima divizie de pompieri, a strans bani pentru organizarea primului spital din America, a sustinut o companie de asigurari si o academie care a devenit ulterior Universitatea Pennsylvania. Datorita insistentelor lui, strazile Philadelphia au fost pavate si s-a introdus iluminatul public.

Benjamin Franklin a fost si un inventator recunoscut. Printre inventiile sale se numara soba Franklin (pe care nu a brevetat-o niciodata) care avea un randament mai mare, ochelarii cu lentile bifocale iar experimentele sale au dus la inventarea paratrasnetului.

A fost si un foarte eficient diplomat. El este cel care a determinat abrogarea Legii timbrului. Acesta era un impozit impus de Parlamentul englez care luase hotararea fara ca reprezentantii din colonii sa poata vota. Americanii au refuzat sa mai cumpere timbre, preotestand astfel impotriva noii taxe. A fost delegat la cel de-al doilea Congres si a fost membru al comisiei care a redactat Declaratia de independenta.

In 1776, Congresul Continental l-a trimis pe Franklin in cea mai importanta misiune a sa, sa convinga Franta sa ajute coloniile britanice din America de nord in lupta lor pentru independenta. Inainte de a pleca, a imprumutat 4.000 de lire Congresului pentru a fonda Armata Continentala.

In Franta a fost parte esentiala a primei recunoasteri formale a tarii sale in lume, iar pe 6 februarie 1778 a semnat Tratatul de la Paris prin care Franta se alia cu coloniile impotriva Angliei. Dupa acest eveniment, Franklin a ramas in Franta ca reprezentant al noi entitati create, Statele Unite ale Americii, fiind primul ambasador al acestora pe „batranul continent”.

In mai 1779, este ales Maestru Venerabil al celebrei loji Neuf Soeurs din Paris, al carei membru era si Voltaire. Ca Venerabil, Franklin a incitat loja Neuf Soeurs sa sustina prin toate mijloacele cauza americana.
Incepand cu anul 1781 a negociat pacea cu Marea Britanie, care s-a finalizat in 1783, el fiind unul din cei care a semnat tratatul de pace incheiat odata cu recunoasterea Statelor Unite de catre Marea Britanie, Tratatul de la Paris din 1783. Inainte de plecarea sa inapoi in SUA, Franklin a asistat la zborul primului balon cu aer cald, fara pasageri, al fratilor Montgolfier.

Cand s-a intors in Philadelphia, pe 14 septembrie 1785, a descoperit ca era asteptat de o ceremonie de primire. Desi era batran, avea 79 de ani, Franklin a fost presedintele Consiliului Local din Pennsylvania, timp de 3 ani, post egal cu acela de guvernator. A fost unul dintre semnatarii Constitutiei americane.
Franklin si-a petrecut ultimii cinci ani din viata in Philadelphia. A inventat un dispozitiv prin care sa ia carti de pe rafturile de sus ale bibliotecii, a trimis scrisori prietenilor si liderilor politici: George Washington, Thomas Jefferson, John Adams, James Madison. A scris articole si o autobiografie. Ultimul sau act politic a fost de a scrie un memoriu pentru abolirea sclaviei negrilor.

Benjamin Franklin a murit la varsta de 84 de ani, pe 17 aprilie 1790, fiind inmormantat alaturi de sotia sa in cimitirul Bisericii Crestine din Philadelphia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *