20 martie se nastea A.I. Cuza

martie 20, 2014 123edu.ro

20 martie se nastea A.I. Cuza

La 20 martie 1820, se nastea la Barlad cel a carui personalitate va fi strans legata de unirea Principatelor Romane, in fapt de crearea statului unitar: Alexandru Ioan Cuza.

Nascut intr-o familie de boieri din Moldova, Alexandru a primit o educatie europeana, devenind ofiter in armata moldoveneasca si ajungand la rangul de colonel. S-a casatorit cu Elena Rosetti in 1844.

In anul 1848, Moldova si Tara Romaneasca au fost cuprinse si ele de febra revolutiilor europene. Revolta moldovenilor a fost suprimata repede, dar in Tara Romaneasca revolutionarii au preluat puterea si au guvernat in timpul verii. Tanarul Cuza – avea 28 ani – a jucat un rol suficient de important pentru a i se evidentia inclinatiile liberale, avute in timpul episodului moldovenesc. In acest context este luat ca prizonier la Viena, de unde mai apoi a fost eliberat cu ajutor britanic.

Revenind in Moldova in timpul domniei printului Grigore Alexandru Ghica, a devenit ministru de razboi al Moldovei, in 1858, si a reprezentat Galatiul in divanul ad-hoc de la Iasi.

Cuza a sustinut cu tarie uniunea Moldovei si Tarii Romanesti. A fost nominalizat in ambele tari de catre Partida Nationala, care milita pentru unire, in defavoarea unui print strain. Profitand de o ambiguitate in textul Tratatului de la Paris, este ales domn al Moldovei pe 5 ianuarie si in Tara Romaneasca pe ianuarie 1859.
Alaturi de colaboratorul sau cel mai apropiat, Mihail Kogalniceanu, a initiat o serie de reforme care au creat dezvoltarii Romaniei pe principii moderne: secularizarea averilor manastiresti (1863), reforma agrara (1864), reforma invatamantului (1864), reforma justitiei (1864) etc.

Toate acestea au nemultumit pe multi dintre liberali care, facand un pact cu conservatorii, au colaborat pentru inlaturarea lui Alexandru Ioan Cuza. Aceasta „monstruoasa coalitie”, cum o numea presa vremii, a reusit sa-l faca pe Cuza sa abdice la 11 februarie 1866. Doua zile mai tarziu a parasit Bucurestiul. Restul vietii si l-a petrecut in exil locuind majoritatea timpului la Paris, Viena si Wiesbaden. A incercat sa revina in tara ca persoana privata, dar nu a reusit. Domnitorul Carol I a transmis cererile Consiliului de Ministri, care a refuzat sa acorde permis de intrare in tara.

A murit la 15 mai 1873 la Heidelberg. A fost inmormantat initial la Biserica Domneasca de langa Palatul domnesc de la Ruginoasa, conform dorintei sale, iar dupa cel de-al doilea razboi mondial, osemintele sale au fost mutate la Biserica Trei Ierarhi din Iasi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *