20 martie se nastea G. Toparceanu

martie 20, 2014 123edu.ro

20 martie se nastea G. Toparceanu

Peste dealuri zgribulite,
Peste tarini zdrentuite,
A venit asa, deodata,
Toamna cea intunecata.

Lunga, slaba si zaluda,
Botezand natura uda
C-un manunchi de ciumafai, –
Cand se scutura de ciuda,
Imprejurul ei departe
Risipeste-n evantai
Ploi marunte,
Frunze moarte,
Stropi de tina,
Guturai…

Si cum vine de la munte,
Blestemand
Si lacrimand,
Toti ciulinii de pe vale
Se pitesc prin vagauni,
Iar macesii de pe campuri
O intampina in cale
Cu grabite plecaciuni…

Doar pe coasta, la urcus,
Din casuta lui de huma
A iesit un greierus,
Negru, mic, muiat in tus
Si pe-aripi pudrat cu bruma:

– Cri-cri-cri,
Toamna gri,
Nu credeam c-o sa mai vii
Inainte de Craciun,
Ca puteam si eu s-adun
O graunta cat de mica,
Ca sa nu cer imprumut
La vecina mea furnica,
Fi’ndca nu-mi da niciodata,
Si-apoi umple lumea toata
Ca m-am dus si i-am cerut…

Dar de-acus,
Zise el cu glas sfarsit
Ridicand un piciorus,
Dar de-acus s-a ispravit…
Cri-cri-cri,
Toamna gri,
Tare-s mic si necajit!

Cu siguranta stiti ca aceste versuri au fost scrise de poetul George Toparceanu care s-a nascut in 1886 la 20 martie, la Bucuresti.

Incepe scoala primara la Bucuresti intre anii 1893 – 1895 si o continua pe valea Topologului, la Suici, judetul Arges, unde parintii se stabilesc o vreme. Revine la Bucuresti si se inscrie la liceul Matei Basarab pana in clasa a IV-a, apoi la Sf. Sava (1898 – 1906).

Dupa absolvire intra functionar la Casa Bisericii, apoi, ca profesor suplinitor, cu pauze de somaj si de viata boema. In paralel, se inscrie la facultatea de drept (1906), pe care o paraseste pentru cea de litere, fara a termina studiile.

Prima incercare literara dateaza din timpul scolii primare si este primita cu raceala de colegul mituit cu „o penita si doi nasturi” pentru a-i folosi de public.

Paraseste zona adolescentina a creatiilor literare, odata cu intrarea in echipa redactionala a revistei Viata Romaneasca.

Topirceanu cunoaste si colaboreaza in aceasta perioada cu scriitori de frunte, precum Sadoveanu, Gala Galaction, Tudor Arghezi, Mihai Codreanu sau Hortensia Papadat-Bengescu.

In 1916 debuteaza editorial cu doua volume: Balade vesele si Parodii originale.

La Iasi incearca sa-si termine studiile de filozofie dar este mobilizat si participa la campania din Bulgaria, apoi la primul razboi mondial, cazand prizonier in primele zile, la Turtucaia (1916). Ramane in captivitate pana in 1918. Experienta celor doua campanii si a prizonieratului va fi evocata in proza sa, Amintiri din luptele de la Turtucaia, (Bucuresti, 1918), In ghiara lor… Amintiri din Bulgaria si schite usoare, (Iasi, 1920) si Pirin-Planina, epizoduri tragice si comice din captivitate, (Bucuresti, 1936).

Intors la Iasi, redacteaza impreuna cu Sadoveanu revista Insemnari literare, pana la reaparitia Vietii romanesti (1920), al carei prim-redactor va fi. Prietenia cu Sadoveanu se reflecta si in Povestirile vanatoresti, in care tovarasul de pusca si de undita este numit de Sadoveanu „prietenul meu, poetul”.

Volumele sale (Balade vesele si triste, Migdale amare, Scrisori fara adresa, Pirin – Planina) se bucura de succes de public si de presa, in special poezia, pentru care obtine in 1926 Premiul National de Poezie.

In anul 1934 incepe in Revista fundatiilor regale, publicarea romanului satiric Minunile Sfintului Sisoe (neterminat, publicat postum in 1938).

In 1936 este ales Membru corespondent al Academiei. Desi bolnav de cancer la ficat intemeiaza impreuna cu Sadoveanu si Grigore T. Popa revista „Insemnari iesene” ca un ultim efort creator.

Primavara lui 1937 il prinde la Viena, intr-un sanatoriu, de unde trimite ziarului Adevarul literar (23 mai 1937) un pamflet de solidarizare cu Sadoveanu, care fusese greu atacat in presa vremii si de protest fata de huliganismul care lua amploare in presa romana. Articolul acesta a fost publicat postum.

Poetul a decedat la 7 mai in casa lui Demostene Botez, la Iasi.

autor: Gabriela, 123edu.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *