20 Noiembrie – Ziua Mondiala a Drepturilor Copiilor

noiembrie 20, 2013 123edu.ro

20 Noiembrie – Ziua Mondiala a Drepturilor Copiilor

Copilul trebuie sa dispuna de mijloacele necesare pentru dezvoltarea sa normala, atat materiala cat si spirituala.
Copilul care este flamand trebuie sa fie hranit, copilul este bolnav trebuie sa fie ingrijit, copilul care este retardat trebuie sa fie ajutat, copilul delincvent trebuie sa fie recuperat, iar orfanul si vaduva trebuie sa fie protejați.
In vremuri de primejdie copilul trebuie sa primeasca primul ingrijire.
Copilul trebuie sa fie si trebuie sa fie protejat impotriva oricarei forme de exploatare.
Acestea sunt cateva dintre ideile care se regasesc in Declaratia de la Geneva din 1924 privind Drepturile Copilului. Textul documentului a fost conceput de fondatoarea organizatiei „Salvati copiii”, Eglantyne Jebb. Revoltata de consecintele Primului Razboi Mondial si ale Revolutiei din Rusia (mii de copii mureau zilnic din cauza bolilor si a foametei in toate tarile Europei), Eglantyne Jebb a luat decizia de a se dedica salvarii si imbunatatirii vietii copiilor din intreaga lume. De aceea, scopul urmarit a fost de a crea o organizatie internationala puternica in masura sa intervina si in zonele mai puţin cunoscute, unde protectia copilului nu era aplicata iar drepturile copilului nu erau respectate. Programele dezvoltate in acea vreme urmareau in special combaterea foametei si asigurarea asistenţei medicale copiilor.
Ideile ei au fost adoptate de Uniunea Internationala „Salvati copiii” la 23 februarie 1923 iar apoi au fost aprobate de catre Adunarea Ligii Natiunilor Unite, 26 februarie 1924, cu titlul Carta Bunastarii Copilului. Desi se facuse un pas extrem de important in aceasta directie, aceste declaratii nu au fost executorii in dreptul international ci mai degraba niste linii orientative pe care tarile nu erau obligate sa le respecte.
Abia in 1989, la 20 noiembrie, Adunarea Generala a Natiunilor Unite a adoptat o versiune extinsa a Declaratiei Drepturilor Copilului. Astfel, data de 20 noiembrie a fost declarata Ziua Universala a Copiilor.
Convenția consta din 54 de articole care se adreseaza nevoile de baza ale copiilor de pretutindeni precum: dreptul la viata, dreptul de a dezvolta la maximumul potentialului lor, dreptul la protecție fata de influentele daunatoare, dreptul de a fi protejați de abuz si exploatare, precum si dreptul de a participa pe deplin la viața de familie, viata culturala si sociala . Cele patru principii de baza ale Conventiei sunt non-discriminarea, devotamentul fata de interesul superior al copilului, dreptul la viata, supravietuire si dezvoltare precum si respectul pentru punctele de vedere ale copilului.
Pana in prezent, Conventia a fost adoptata de 193 de tari, membre ale Naţiunilor Unite (cu exceptia SUA si a Somaliei). Orice stat care semneaza Convenţia ii recunoaste continutul, se obliga sa il respecte si sa il aplice in mod corespunzator.

Sursa foto: www.why.do

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *