30 Noiembrie – 346 de ani de la nasterea lui Jonathan Swift

noiembrie 30, 2013 123edu.ro

30 Noiembrie – 346 de ani de la nasterea lui Jonathan Swift

In urma cu 346 de ani, la Dublin (Irlanda) s-a nascut unul dintre cei mai importanti reprezentanti ai Iluminismului: Jonathan Swift. Jonathan Swift (1667-1745) este cunoscut de voi prin opera sa “Calatoriile lui Guliver” – opera care are titlul complet „Calatorii in mai multe tari indepartate ale lumii” („Travels into Several Remote Nations of the World).
Swift a studiat teologia la una dintre cele mai prestigioase institutii, Trinity College din Dublin. In perioada studiilor nu s-a facut remarcat prin nimic. La 27 ani devine preot al Bisericii Anglicane si traieste pe mosia de la Moor Park din Farnham, mosie care apartinea lui Sir William Temple. Acesta a avut o mare influenta asupra tanarului intrucat l-a initiat pe Swift in politica si literatura timpului.
In 1704, Swift publica primele sale lucrari: „Batalia cartilor” – un eseu in care demonstreaza superioritatea autorilor antici – si „Povestea unui butoi” , o colectie de eseuri pe teme religioase a caror concluzie este ca niciuna dintre Biserici nu este adevarata pastratoare a ideilor crestinismului primitiv.
Swift petrece o perioada la Londra, devenind si gazetar politic, pamfletele sale producand impresie deosebita. Din 1714, cand devine paroh al catedralei Saint Patrick din Dublin se apleaca atent asupra vietii poporului irlandez si publica o serie de pamflete prin care indemna sa nu se mai cumpere marfuri englezesti ci sa se dezvolte propria industrie.
In 1726, Swift creeza nemuritoare sa opera „Calatoriile lui Gulliver”. Cartea nu apare sub semnatura proprie ci subsem natura medicului de corabie imaginar Lemuel Gulliver. In acest roman, care este o satira la adresa societatii engleze, sunt descrise aventurile naivului Gulliver in tara piticilor „Liliput”, in tara uriasilor „Brobdingnag”,, pe insula zburatoare „Laputa” si in tara cailor „Houyhnhnms”,
Editorul cărții a publicat prima ediție în 1726 cu numeroase modificări aduse textului original, temandu-se ca anumiti cititori ar fi fost ofensati de unele pasaje ale povestirii.
Versiunea integrala apare în anul 1735.
Romanul lui Swift este pe nedrept considerat pana in zilele noastre drept o carte pentru copii. In realitate este una dintre cele mai semnificative creatii ale literaturii engleze din perioada de inceput a iluminismului european.

Foto: www.britannica.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *