30 Noiembrie – Se naste Mark Twain sau O viata sub semnul cometei Halley

noiembrie 30, 2013 123edu.ro

30 Noiembrie – Se naste Mark Twain sau O viata sub semnul cometei Halley

Print si cersetor, Aventurile lui Tom Sawyer, Aventurile lui Huckleberry Finn, Un yankeu la curtea regelui Arthur. Sunt numai cateva dintre cartile lui Mark Twain care au inveselit copilaria multor generatii.
Mark Twain este pseudonimul literar al lui Samuel Langhorne Clemens (30 noiembrie 1835-21 aprilie 1910). El s-a nascut in statul Missouri, in oraselul numit Hannibal. Era al saselea dintre cei sapte copii ai familiei Clemens. Poate nu o sa credeti, dar a avut o copilarie nefericita. Cand Samuel avea patru ani, familia s-a mutat intr-un oras portuar pe fluvial Mississippi, loc care ii va folosi ca sursa de inspiratie pentru cartile sale. Samuel era tinta tuturor ironiilor pentru ca era daltonist.
Cel pe care il stim cu totii sub numele de Mark Twain a avut o viata aventuroasa: a fost ucenic de tipograf, pilot de vas cu zbaturi, miner si, in fine, ziarist. La ziarul The Daily Territorial Enterprise din Virginia a inceput sa foloseasca pseudonimul Mark Twain.
In ciuda tuturor dificultatilor financiare prin care a trecut, Mark Twain nu si-a pierdut umorul, nu si-a pierdut buna dispozitie. Avea opinii foarte puternice: era impotriva razboiului dintre Filipine si America. De asemenea, s-a opus interventiei americane din Insulele Hawaii. Cu toate ca provenea dintr-o familie de prezbiterieni, Mark Twain a fost foarte critic in ceea ce priveste religia. Astfel, in „Predarea Bibliei și practica religioasa” („Bible Teaching and Religious Practice”), este criticat și satirizat în special creștinismul: „Nu pot intelege cum un om cu suficient simt al umorului poate fi vreodată religios; doar daca nu isi inchide intentionat ochii mintii, tinandu-i cu forta stransi. Biblia este interesantă. Conține o rafinată poezie și ceva fabule istețe. Și povestiri în care sângele băltește. Contine și ceva principii morale utile. Ca si o groază de obscenitate. Totul ingramadit peste o mie de minciuni.”
Se spune ca Mark Twain a venit pe lume odata cu venirea cometei Halley, in 1835, si a plecat odata cu ea, in 1910. In 1909, Twain a fost auzit spunand: „Am sosit cu Cometa Halley în 1835. Va aparea din nou la anul, si ma astept sa ma duc cu ea. Ar fi cea mai mare dezamagire a vietii mele daca nu ma duc cu cometa lui Halley”.
Mark Twain a murit in 1910 de angina pectorala.

Foto: www.wikipedia.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *