30 Noiembrie – Sfantul Andrei- mica istorie

noiembrie 30, 2013 123edu.ro

30 Noiembrie – Sfantul Andrei- mica istorie

Astazi toti cei ce poarta numele de Andrei isi au onomastica. Sfantul Andrei a fost un apostol, frate cu Simon Petru. Cei doi frati, pescari amandoi, erau originari din Betsaida. Biblia spune ca Andrei a fost mai intai ucenic al lui Ioan Botezatorul, care i-a spus sa-l urmeze pe Isus. Andrei a fost cel care l-a dus pe Petru la Isus. Andrei este numit in Evanghelii ca fiind “cel dintai chemat” desi nu se numara printre cei mai apropiati apostoli ai lui Isus, asa cum erau considerati Petru, Iacob si Ioan. Dupa invierea lui Isus, apostolii au mai ramas cativa ani la Ierusalim punand bazele Bisericii. La sinodul din anii 40-50 d.C., apostolii au tras la sorti hotarand astfel unde va merge fiecare pentru misiunea de crestinare. Lui Andrei i-a revenit Scytia, Dobrogea de azi. Sfantul Andrei a devenit astfel primul propovaduitor al evangheliei la geto-daci. Sinaxarul (carte care cuprinde vietile sfintilor pe scurt) bisericii constantinopolitane mentioneaza ca Andrei “a predicat in Pont, Tracia si Scitia”. Prezenta colindelor, legendelor, obiceiurilor din Dobrogea, inchinate sfantului Andrei, intaresc credinta ca acesta a adus Evanghelia pe aceste meleaguri.
Sfantul Andrei a murit ca martir la Patras. Traditia spune ca a murit pe o cruce in forma de X.
In anul 357, moastele au fost asezate in Biserica Sfintilor Apostoli din Constantinopol. In 1208, in timpul celei de-a patra cruciade, relicvele au fost duse in Catedrala din Amalfi iar, dupa 2 secole, in 1462 au fost duse la Roma. In 1964, capul Sfantului Andrei a fost inapoiat bisericii din Patras.
Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat in 1995 ca sarbatoarea sa fie insemnata cu rosu in calendar iar in 1997 Sfantul Andrei a fost proclamat Ocrotitorul Romaniei.

La multi ani tuturor care poarta acest nume!

Foto: www.cerculdepictura.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *