6 Ianuarie 1412 – se naste Ioana d’Arc

ianuarie 6, 2014 123edu.ro

Cine a fost Ioana d’Arc?

foto: wikipedia.org

Ioana d’Arc s-a nascut in 1412, in satul Domremy din comitatul de Champagne. Inca din copilarie, Ioana a cunoscut calamitatile razboiului care se abatuse si asupra tinutului sau natal. In acea vreme avea loc asa numitul razboi de 100 de ani. De la 13 ani, Ioana spune ca primit de la Sfantul Mihail si de la sfintele Margareta si Ecaterina indemnul de a se implica in lupta impotriva englezilor si pentru eliberarea Frantei. Ascultand indemnurile vocilor, Ioana vine in ianuarie 1829 la Vaucouleurs pentru a cere sprijinul capitanului acestei cetati, Robert Baudricourt. Ioana a staruit pe langa acesta sa-i inlesneasca intrarea la curtea lui Carol al VII-lea pentru a-l ajuta sa elibereze tara si sa se incoroneze ca rege la Reims. Pana la urma, Ioana a reusit sa-l convinga pe Carol de misiunea ei de a despresura Orleans-ul de englezi. Timp de trei saptamani este interogata de prelati si teologi care incearca sa verifice daca spune adevarul. Data pe mana moaselor, pentru a confirma daca este virgina, cum pretinde, Ioana spulbera orice indoiala asupra sa. I se dau armura, stindardul si escorta. Cat despre spada, unii spun ca i-ar fi dat-o capitanul de la Vaucouleurs, iar altii sustin ca ar fi gasit-o in biserica Sainte-Catherine-de Fierbois, dupa cum ii indicasera „vocile”.

Conform legendei, la 29 aprilie, Ioana intra in oras, alaturi de Dunois. Peste cinci zile cade unul dintre puternicele forturi pe care englezii le construisera pentru blocarea Orleansului. La 7 mai, fata constrange sefii militari francezi, mai mult decat sceptici, sa ordone asaltul unei noi fortificatii care stopa accesul pe podul Loarei. Ranita la umar de o sageata, conduce, totusi, asaltul. Cu stindardul in mana, comanda soldatilor sa „sparga” fortareata. Se supun si succesul nu intarzie sa vina. A doua zi, Talbot ridica asediul.
Dar adevarul istoric dezvaluit recent este altul: Ioana ajunge la Orleans la o saptamana dupa ce englezii ridicasera asediul. Legenda continua: Vestea implinirii primei profetii a Ioanei este raspandita in intreaga Franta. Toata lumea vede in acest prim triumf semnul ca este trimisul lui Dumnezeu.

Insa Fecioara din Orleans nu face aceeasi impresie asupra englezilor. Ei rad mai ales cand, inainte de fiecare batalie, le trimite mesaje de curtoazie, prin care le cere sa plece de buna voie acasa. Este pentru prima oara, dupa multa vreme, cand trupele franceze ii inving pe englezi, reusita cu consecinte psihologice profunde. Victoriile se tin lant. La 18 iunie, la Patay, armata engleza, condusa de Falstaff si Talbot, este din nou infranta.

Ioana il convinge pe Delfin sa profite de avantajul obtinut si sa accepte sa-l conduca la Reims, pentru a fi uns rege, dupa cum i-au comandat „vocile”. In pofida sfaturilor inteleptilor, ale prudentilor si intrigantilor, se supune planului sau. Dupa 15 zile de calatorie triumfala, Ioana si Delfinul intra in Reims. Carol al VII-lea este uns rege in prezenta ei si a stindardului.

La 24 mai, este facuta prizoniera de catre un cavaler burgund, care o captureaza in timp ce incearca sa iasa din incercuire. Eroina pune la cale o evadare, insa Jean de Luxembourg o vinde regelui Angliei, care o inchide la Rouen. Carol al VII-lea nu o ajuta, cu toate ca ea este convinsa ca o va rascumpara. Este acuzata de erezie de catre Universitatea din Paris, care cere sa fie judecata de tribunalul Inchizitiei. La 24 mai 1431, in cimitirul din Rouen, fata semneaza printr-o cruce (nu stia sa scrie) actul de abjurare. Se spune ca ar fi fost mintita ca hartia contine altceva. Cert este ca, doua zile mai tarziu, fecioara din Orleans retracteaza. Este arsa pe rug, la 30 mai, in piata Vieux-Marche din Rouen.

Moare strigand numele lui Iisus Hristos, convinsa ca si-a indeplinit misiunea.

Carol al VII-lea nu a facut nimic pentru eliberarea eroinei. Totusi si-a spalat acest pacat prin initierea procedurii care anuleaza sentinta din 1431. Cere ca procesul Ioanei sa fie declarat nedrept, pentru a rezulta ca ajutorul pe care i-l daduse provenea de la Dumnezeu. Ordona sa se demonstreze ca judecatorii au fost nedrepti si ca englezii ii voiau moartea. Inocenta fetei este foarte importanta pentru legitimitatea sa ca suveran. Sentinta este anulata in 1456. Ioana d’Arc este reabilitata. Este beatificata abia in 1905, in scopul intaririi Partidului catolic, in momentul in care Republica franceza se pregatea sa voteze legea separarii Bisericii de stat. Ioana este sanctificata (canonizata) abia in anul 1921, cand in fruntea Frantei se afla o putere de dreapta.

Nota: Parte din informatii sunt preluate din volumul “Procesele Ioanei d’Arc”, din studiul introductiv semnat de Radu Manolescu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *