6 Ianuarie 1802 – se naste Ion Heliade Radulescu

ianuarie 6, 2014 123edu.ro

Cine a fost Ion Heliade Radulescu?

Ion Heliade Radulescu foto: wikimedia.org

La Targoviste se nastea la 6 ianuarie 1802, intr-o familie de targoveti, scriitorul si filologul Ion Heliade Radulescu, cel pe care George Calinescu l-a considerat – dupa Dimitrie Cantemir – a doua mare personalitate a literaturii romane.

Desi nu a urmat “scoli inalte”, adica nu a avut studii in strainatate asa cum era obiceiul in acea perioada, Heliade Radulescu a fost dupa opinia unora un mare autodidact care stia gramatica precum nimeni altul. In 1828 ii apare “Gramatica romaneasca” prin care a sustinut simplificarea alfabetului chirilic, imprumutarea neologismelor din latina si din limbile romanice. De asemenea, a militat pentru unificarea limbii romane literare. Toate acestea il transforma pe Heliade Radulescu intr-un adevarat reformator al limbii.

Pentru specialisti, Ion Heliade Radulescu este, din perspectiva cuvantului scris, fondatorul Romaniei moderne. In istoria cartii, Ion Heliade Radulescu apare ca un personaj care s-a implicat in mai toate ramurile care aveau legatura cu cartea: de la tipografie la editura, de la grafica la ilustratie.

El este cel care a infiintat ziaristica. Heliade Radulescu a fost initiatorul periodicului romanesc “Curierul romanesc”, al carui prim numar apare in aprilie 1829. De asemenea, a cultivat limba literara româna si a dezvoltat gustul pentru lectura ca nimeni altul pana atunci. Chiar a propus, in 1837, planul unei biblioteci universale care sa contina toate capodoperele literare, istorice si filosofice din toate timpurile. Nu se cunoaste o personalitate contemporana a culturii europene care sa se fi manifestat ca initiator al atîtor domenii, asemenea lui I. H. Radulescu.

La propunerea sa si a lui Dinicu Golescu, ia nastere Societatea Literara care promova ideile iluministe, raspandirea scolii romanesti, infiintarea unui teatru national etc.

Activitatea lui Heliade Radulescu a fost diversa: este autorul a numeroase traduceri, a scris poezii (cea mai cunoscuta si cea care este studiata in scoala este „Zburatorul”), proza cu caracter satiric si pamfletar („Domnul Sarsaila autorul”, ”Conu Dragan si cuconita Dragana”).

A fost membru fondator al Societatii Academice Romane si primul presedinte al acesteia.

Pentru cine nu stie, aceasta mare personalitate a fost implicata efectiv in evenimentele de la 1848, participand la redactarea Proclamatiei de la Islaz, fiind numit apoi in guvernul provizoriu.

Ion Heliade Radulescu a murit la 27 aprilie 1872, la Bucuresti. Este ingropat in curtea bisericii Mavrogheni.


foto: romania.ici.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *