7 Februarie se nastea Charles Dickens

februarie 7, 2014 123edu.ro

Aventurile lui Oliver Twist, David Copperfield, Marile sperante, Poveste despre doua orase. Sunt numai cateva dintre romanele semnate de cel mai reprezentativ scriitor englez al secolului al XIX-lea: Charles Dickens.


Foto: telegraph.co.uk

Scriitorul britanic s-a nascut la 7 februarie 1812 in Portsmouth, Hampshire, intr-o familie din nobilimea de mijloc. Statutul familiei i-a permis ca o perioada educatia sa-i fie asigurata la o scoala privata. Lucrurile s-au schimbat insa din momentul in care tatal sau a pierdut o mare suma de bani la jocurile de noroc. Familia a fost trimisa la inchisoarea datornicilor.

La numai 12 ani, Charles Dickens muncea 10 ore pe zi in fabrica de crema de ghete pentru 6 silingi pe saptamana. Din acesti bani incerca sa-si ajute familia.

Roata destinului se invarte din nou si starea familiei se imbunatateste in urma unei mosteniri venite din partea familiei tatalui. In mod normal, dupa iesirea din inchisoare a familiei si situatia lui Charles ar fi urmat sa se schimbe. Dar nu a fost asa, pentru ca mama sa il lasa sa lucreze in continuare la fabrica de crema de ghete. Dickens nu o va ierta niciodata. Resentimentele si situatia grea din mediul in care si-a petrecut o buna parte din copilarie vor deveni mai tarziu temele majore ale operei sale.

Desi s-a intors la scoala la 13 ani, si-a incheiat educatia la 15.

In 1827, Dickens a lucrat ca functionar intr-un birou de avocatura, avand sansa chiar sa ajunga avocat. Deloc nu i-a placut profesia, fapt pentru care – dupa o perioada in care a lucrat ca stenograf la tribunal – a devenit ziarist. Isi va semna articolele si reportajele cu pseudonimul Boz. Prima sa povestire a fost publicata in Monthly Magazine, in anul 1833. Cu acelasi pseudonim a publicat si in Morning Chronicle si London Evening Chronicle. In acesti ani isi va publica primul roman: Documentele clubului Pickwick (The Pickwick Papers).

In 1836 se casatoreste cu Catherine Hogarth, cu care va avea zece copii. In acest an accepta postul de editor la Bentley’ Miscellany, unde va ramane timp de trei ani. In revista au fost publicate Oliver Twist si Viata si aventurile lui Nicholas Nickleby.

In 1842, face o calatorie in America. Incrimineaza sclavia si o parte a drepturilor sale de autor intr-un ziar nou, Daily News. A devenit astfel editor și in primul numar, in ianuarie 1846, a scris un articol in care pleda pentru educatie, libertate religioasa, egalitate in fata legii. Ziarul n-a avut succes si a demisionat din functia de editor iar in 1850 incepea sa editeze revista saptamanala Household Words. Tot in 1850 a aparut celebrul roman semiautobiografic David Copperfield. A publicat in Household Words, sub forma de foileton, romanul sau social Hard Times (1854). In 1959 a scos o alta revista, All the Year Round, in care a publicat romane ale unor scriitori britanici ai momentului, precum si propriile scrieri: Poveste despre doua orase (1859) și Marile sperante (1860-1861). A continuat sa publice in aceasta revista pana la moartea sa.

In 1868 divorteaza de sotia sa, dar aceasta va locui la Gad’s Hill pana la moarte. Dickens continua sa lucreze si sa faca turnee de promovare a romanelor sale, iar in 1868 face a doua calatorie in SUA, unde remarca schimbarile survenite in urma Razboiului. Revenit in Anglia, de asemenea isi continua turneele in Scotia si Irlanda. In timpul unui astfel de turneu sufera un prim infarct in anul 1869 dupa care urmeaza o perioada de odihna.

Pe 9 iunie 1865, in timp ce se intoarcea din Franta, unde fusese sa o vada pe Ellen Ternan (o actrita pe care o cunoscuse in 1857), Dickens este implicat intr-un accident de cale ferata in care sase vagoane ale trenului in care se afla aluneca de pe podul peste care acesta trecea. Singurul vagon de clasa intai care ramane pe sine este cel in care se afla Dickens, impreuna cu Ellen si mama acesteia. Petrece un timp intre viata si moarte, pana cand vin ajutoare si cand pleaca in sfarsit, isi aminteste de manuscrisul neterminat al romanului Our Mutual Friend (Prietenul nostru comun) și se intoarce la vagon.

Doi ani mai tarziu, pe 2 decembrie 1867 are loc prima intalnire cu cititorii in Statele Unite, la New York. Aceste intalniri cer insa mult efort și vor contribui la deteriorarea starii lui de sanatate. Se stinge din viata la 9 iunie 1870, in urma unui atac de cord, lasand neterminat romanul Misterul Lui Edwin Drood. Opera lui Dickens se caracterizeaza printr-o cunoastere aproape enciclopedica a Londrei, prin patos, prin inclinatia catre macabru, prin puterea de a crea personaje. Toate acestea l-au facut pe Dickens cel important scriitor al epocii victoriene.

Este inmormantat in Coltul poetilor din Catedrala Westminster.


Grafica din Aventurile lui Oliver Twist
Foto: wikipedia.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *