7 Reguli care cresc autostima copilului

123edu februarie 17, 2016 Copiii și școala

Problemele de autostimă ale celor mici pot să le condiționeze nu doar copilăria, ci și adolescența, iar mai apoi viața de adult. Poate că impactul cel mai dur este resimțit deja în clasa pregătitoare, când încep să devină mai nesiguri de propriile acțiuni și mai timizi în raport cu ceilalți.

Este ideal ca fiecare părinte să fie atent la comportamentul copilului și la capacitatea sa de a-și gestiona singur situațiile atât acasă, cât și la școală. Iată câteva reguli prin care poți încuraja stima de sine a celui mic:

1. Dacă este neatent, lasă-l să greșească!

Se spune că din greșeli învață omul… Este o lecție importantă și pentru copii, începând cu ciclul preșcolar și cu clasa pregătitoare. Dacă așează farfuria prea aproape de marginea mesei și din neatenție o răstoarnă, nu-l certa! Mai degrabă, sugerează-i să găsească o metodă încât să nu se mai repete același lucru de câte ori mănâncă.

2. Dacă greșește, critică-l, dar în mod pozitiv!

Pentru copilași, funcționează foarte bine alternarea criticilor cu laudele (o critică, apoi o laudă). Dacă celui mic îi place să contribuie la treburile din gospodărie, însă din prea mult exces de zel, sparge un pahar, nu-l ataca cu reproșuri! Mai întâi, laudă-l pentru că te ajută și abia după, spune-i că ai fi preferat ca setul de pahare să rămână întreg.

3. Dacă face ceva bine, încurajează-l să continue!

În momentele în care sunt încurajați, oamenii scapă de inhibiții, se simt stimulați și au o reacție pozitivă. Chiar dacă cel mic nu a obținut rezultate de excepție la ultimele teste la română, când vine acasă cu un ”FB”, poți face un efort, recunoscându-i meritele. Explică-i de ce a reușit performanța spre deosebire de alte dăți. Așa va ști ce anume a făcut bine.

4. Dacă vrea să-ți spună ceva, ascultă-l!

Se poate întâmpla să ne simțim depășiți de limbajul celor mici și poate că din lipsă de timp ori din neglijență, nu prea îi băgăm în seamă. Dar când vor să ne comunice ceva, este bine să-i ascultăm cu atenție. Poate nu le înțelegem întru totul gândurile și emoțiile, însă văzându-ne atenți la nevoile lor și la ce au de spus, vor ști că într-adevăr, ne pasă.

5. Dacă se simte nesigur, oferă-i sprijin!

Cel mic poate avea unele frustrări, chiar fără motive reale. Deși se străduiește la școală, calificativele la limba română sunt sub ale colegilor. În situații similare, îți sugerăm să-i arați că are mai multă înclinație pentru matematică. De aici va înțelege că fiecare are propriile slăbiciuni și calități, dar că pentru a fi multumit, nu trebuie să fie perfect.

6. Dacă se simte nesigur, acordă-i încredere!

La vârste fragede, până nu sunt trecuți prin greutățile vieții, unii copii se pot simți neîncrezători în propriile forțe și capacități. Uneori, pentru a-și construi încrederea de sine, este suficient să-i repeți că poate să reușească. Simplul fapt că știe că ai încredere în el, îl va ajuta să-și înfrunte temerile, nesiguranța și totodată să-și dezvolte autostima.

7. Dacă are un talent, ajută-l să și-l cultive!

Nu toți copii sunt merituoși la școală. Poate nu au un talent deosebit pentru limba română sau pentru matematică, dar acest lucru nu exclude posibilitatea să aibă înclinație spre domenii ce nu au neapărat legătură cu școala. Fără să ai vreo prejudecată, ajută-l să-și descopere talentul și pasiunile. Decât să devină un inginer mediocru, mai bine un bucătar desăvârșit.

Nu ești adeptul regulilor? Le consideri de prisos? Indiferent de prilej, pentru a crește autostima propriului copil, se poate dovedi util și numai să-i vorbești în maniera pozitivă ori să-i arăți respect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *