700 neuroconexiuni pe secundă (sau de ce pot fi importante opționalele școlare)

decembrie 5, 2014 Aflăm de la psiholog

700 neuroconexiuni pe secundă (sau de ce pot fi importante opționalele școlare)

Da! Atât fac copiii Dvs în această perioadă a vieții lor. Creierul muncește în primii 3 ani de viață cât restul după cei 3 ani. Iar în perioada copilăriei traversează o dinamică de necuprins. Chiar acum, în timp ce citești acest document, creierul copilului tău lucrează în vervă. În planul gândirii, mintea lui se formează, constant și în zigzaguri, asimilând și integrând informațiile într-un mindmap gigantic. Da, creierul este cel mai performant device de supraviețuire. Copiii traversează acest proces pentru a-și maximiza șansele competitive și mintea lor este proiectată pentru asta.

Concluzie? Investește inteligent! Pentru ca omulețul pe care l-ai adus pe lume plin de speranță să capteze doze optime de cunoaștere și să aibă un start performant în viață. Nu amâna, în materie de dezvoltare a creierului există „prea târziu!”. Da, la 25 de ani deja începe procesul de deteriorare neuronală. Da, este o veste foarte proastă, mai ales dacă te gândești la propriul tău creier. Din fericire acest fenomen poate fi întârziat și frânat. Cum? După mine, ar fi trei căi: activitate fizică, alimentație bogată în grăsimi nesaturate, expunere permanentă la informații de calitate.

Să revenim la omulețul adorabil pe care îl ai în posesie. Spuneam că este vârsta în care ARE NEVOIE de stimulare cognitivă (stimularea minții și a modului în care procesează informația, adică gândește). Are nevoie urgentă! Dacă îți dorești să fii un părinte cu adevărat potrivit pentru el, oferă-i această șansă! Crează contexte să gândească, să facă asocieri, să lege informațiile între ele, să facă analogii, să identifice soluții, să compare lucruri, să ia decizii, să își antreneze curiozitatea și creativitatea. Și o altă listă pe care nu o voi desfășura acum, pentru că știu că o poți completa chiar tu.

Ce îți propun? Ia în considerare participarea lui la opționale. Ține cont de motivația lui atunci când alegi opționalele. Este important să îi placă! Participă la amplificarea interesului lui. Provoacă-l. Fii deschizător de drumuri, pune-i întrebări la care el să găsească răspunsuri. Testează-i limitele. Fă-ți timp să ții pasul cu el. Descoperă și tu! Actualizează-te.

 

Liliana Hadji

Liliana Hadji, psiholog

www.gritty.ro

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *