Andersen si Ziua Internationala a Cartii pentru Copii si Tineret

aprilie 2, 2014 123edu.ro

Andersen si Ziua Internationala a Cartii pentru Copii si Tineret

Imi place sa cred ca utilizatorii acestui site – si ma refer in special la elevi, nu la parintii lor – au citit Degetica, Fetita cu chibrituri, Mica sirena, Craiasa zapezilor. Aceste povesti sunt, de mai bine de un secol si jumatate , citite si savurate de generatii de copii din toata lumea.

Autorul lor, pe nume Hans Christian Andersen, s-a nascut la Odense, Danemarca, marti, 2 aprilie 1805. De mic copil, Andersen a dovedit o inteligenta si o imaginație sclipitoare, o trasatura incurajata de ingaduinta parintilor si de superstitia mamei lui. El si-a construit un mic teatru de jucarie si statea acasa facand haine pentru papusile lui, si citea toate piesele care-i cadeau in mana. Andersen era recunoscut pentru faptul ca memorase piesele lui Shakespeare pe care le recita folosind papusile drept actori.

Hans Christian Andersen Foto: wikipedia.org

Desi este celebru pentru povestile sale, trebuie sa stiti ca Andersen a fost scriitor si poet. Debutul in literatura il face cu o povestire intitulata „O calatorie de la Canalul Holmen la capatul rasaritean al Insulei Amager”, in anii 1828 si 1829. In aceasta perioada a publicat si o colectie de poeme. In 1836 isi publica romanul „Improvizatorul”, care se bucura de un succes imediat.

In cursul anului 1835, Andersen publica primul fascicul al Povestilor. Surprinzator, valoarea acestor povesti nu a fost recunoscuta imediat si s-au vandut cu greu. Insa, timpul a reparat aceasta greseala. In portul Copenhaga exista o statuie a micii sirene, statuie ce a fost ridicata in memoria marelui povestitor.
Statuia Mica Sirena din Copenhaga, Danemarca Foto: wikipedia.org

In semn de recunostinta si omagiu pentru cel care, prin intermediul povestilor sale, a imbogatit copilaria tuturor , ziua de 2 aprilie a devenit Ziua Internationala a Cartii pentru Copii.

Lumea plina de fantezie a povestilor, o lume plina de intamplari nemaivazute si nemaiauzite dau o savoare deosebita copilariei. Copiii pot invata lucruri, isi pot stimula imaginatia, devenind astfel mai inteligenti.
Vreti sa verificati adevarul spuselor mele? Cititi si va veti convinge!

autor: Gabriela, 123edu.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *