Berzele

decembrie 16, 2013 Despre animale și păsări

Despre berze

Se spune despre ele, in povestile spuse copiilor sau cele populare, ca aduc copiii.
De fapt berzele sunt pasari calatoare raspandite pe toate continentele, mai putin in Antarctica pentru ca nu le place frigul. Sunt intalnite, cel mai des in regiunile tropicale, in apropierea apelor.
Sunt intalnite mai multe specii de berze, aproximativ 17-21 specii. Cea mai mare este cea denumita Marabou si are 4,9 metri inaltime, iar lungimea aripilor, cand sunt intinse, este de 10,5 metri si cu o greutate de 9 kilograme.
Cea mai mica specie de barza este cea care poarta numele de Hammerkop, chiar daca unii oameni de stiinta considera ca nu ar face parte din familie berzelor. Aceasta specie are o lungime a picioarelor de 2 metri si o greutate de un kilogram.

Berzele au picioarele, gatul si ciocul lungi. Penele berzelor sunt de obicei de culoare alba, gri, negru, maro sau o combinatie de aceste culori.

Berzele sunt pasari calatoare care vin si in tara noastra, primavara, iar toamna, cand vremea se raceste, ele pleaca in tarile calde.

Cu ce se hranesc berzele?

Berzele se hranesc cu pesti care inoata la suprafata apelor, reptile mici, crustacee si insecte. Ele isi folosesc ciocul pentru a sparge cochilii de melci si scoici.

Unde dorm berzele?

Ati vazut, cu siguranta cuiburi de berze pe stalpii de lumina, pe cosurile caselor sau in copaci. Ocazional, berzele isi fac cuibul pe camp. Cuiburile pot fi foarte mari, pana la sase metri. Daca acestea nu se strica peste iarna, pasarile revin la ele in anul urmator.

Stiai ca…

… o barza poate trai 20 – 30 de ani?

… unele specii de berze traiesc in colonii, altele in perechi, in cuibul lor.

… berzele depun, in medie, 3-5 oua pe care le clocesc atat femelele cat si masculii.

Barza
Barza
Sursa foto: wikipedia.org

Cuib de berze
Cuib de berze
Sursa foto: wikipedia.org

Oua de barza
Oua de barza
Sursa foto: arkive.org

Barza cu pui
Barza cu pui
Sursa foto: photoclub.com.ua

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *