Biasul negativ

mai 2, 2015 Aflăm de la psiholog

Biasul negativ
Când primim o veste în care sunt amestecate informații pozitive cu unele negative, reținem cu foarte mare ușurință, amplificându-le importanța, cele care au un conținut descurajant. Observă asta la tine și în jurul tău.

 De ce?

 Pentru că avem mecanismele neuronale de acum 2 milioane de ani. Și acum muuult, mult timp, stră-stră-stră-bunicii noștri locuiau într-un mediu total neprietenos. Pericolele îi ținteau la fiecare pas. Astfel încât, pentru o bună adaptare și supraviețuire, aveau sarcina de a preveni orice situație în care puteau fi deliciul unui prădător sau cădea în capcana unui teritoriu nesigur. Creierul a dezvoltat mecanisme puternice de protecție în fața pericolelor, care în raport cu situațiile plăcute, erau categoric mai multe.

 Astăzi condițiile de supraviețuire s-au schimbat. Dar reacțiile noastre sunt similare.

 Copilul tău vine cu carnetul de note. Vezi FB-uri sau scoruri mari, dar dacă printre ele s-a strecurat un scor mai mic, acela îți atrage imediat atenția, minimalizând prezența unor rezultate cu adevărat excepționale.

 Cercetătorii care își petrec viața în laboratoare, măsurând diverse aspecte ale ființelor noastre, au corelat rezultatele și se pare că pentru a balansa un bias negativ, avem nevoie de 3 vești/informații/acțiuni pozitive. 3:1. Iar în relațiile de cuplu, acest raport este de 7:1 (da, Gottman a spus-o, cel care prezice cu o precizie de 96% dacă un cuplu va divorța sau nu observând un dialog de 5 minute între cei doi)

 O veste bună este că atitudinea pozitivă poate fi antrenată! Lucrurile minunate, veștile încurajatoare, micile plăceri ale vieții pot primi o importanță mai mare, ne putem antrena RECUNOȘTINȚA față de ele, le putem genera. Le putem readuce mai des în prim-plan-ul minții noastre.

autor: Liliana Hadji

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *