Ce sunt tulburările de comportament la copii? Cum să le recunoști?

123edu decembrie 10, 2015 Copiii și școala

Ce sunt tulburările de comportament la copii? Cum să le recunoști?

 

Tot mai des, cadrele didactice și părinții se văd nevoiți să facă față ”toanelor” celor mici. Adevărul este că manifestările insuportabile ale copiilor pot ”masca” de fapt simptomele unor tulburări de comportament ce ies la iveală imediat ce pășesc în clasa pregătitoare. Pentru că odată cu școala primară, cresc și pretențiile să se adaptaze anumitor reguli.

Daca aruncăm o privire în dicționar, substantivul ”comportament” descrie ansamblul reacțiilor unui colectiv / organism raportate la factorii de mediu sau, altfel spus, totalitatea modalităților în care acționăm / reacționăm în anumite împrejurări.

Când se poate vorbi despre o tulburare de comportament?

De regulă, dereglarea comportamentală la copiii din clasele 1-4 sau mai mari este caracterizată de dificultatea de gestionare și controlare a emoțiilor. De asemeni, se poate vorbi și despre compromiterea capacității de adaptare a comportamentului la cerințele celorlalți sau impuse de mediu.

Un copil afectat de așa-numitele tulburări de comportament, se simte pus în dificultate dacă trebuie să țină cont de alte puncte de vedere decât ale sale. În plus, pretinde și chiar susține cu înverșunare că propriile sale nevoi și dorințe sunt mai presus decât prioritățile altora.

Privite din punct de vedere neuropsihiatric, aceste dereglări se recunosc atunci cand copilul din clasele primare sau adolescentul afișează carențe / excese în purtarea de zi cu zi. Trebuie luate în considerare doar aspectele importante ale vieții, în măsură să-i distrugă relațiile personale cu familia și de la școală. ”Mărunțișurile” sunt lipsite de relevanță pentru stabilirea unui diagnostic.

Frecvent, astfel de manifestări problematice apar însoțite de agresivitate, furie, provocare, opoziție, toate duse la extreme, precum și de încălcarea tuturor normelor de conduită morale și sociale. În condiții similare sunt afectate și performanțele școlare, copilul obținând rezultate de multe ori sub nivelul său intelectual.

Care sunt principalele tulburări de comportament?

Copiii care deja din clasa pregătitoare au o tulburare de comportament, sunt greu de suportat de profesori, de familie, de colegi sau prieteni. Adeseori, sunt nervoși, agresivi, antipatici, capricioși și impulsivi, însușiri ce caracterizează tipologia copilului-problemă, care indiferent de situație, refuză cu vehemență să respecte ori să se supună unor reguli.

Dereglările comportamentale ale copilului se pot clasifica în 3 categorii principale:

 • Tulburare de deficit de atentie si hiperactivitate;
 • Tulburarea opozant provocatoare;
 • Tulburarea de conduita.

Deși toate au în comun agresivitatea, impulsivitatea și ignorarea regulilor, fiecare are simptomele sale specifice:

a. Tulburarea de deficit de atentie și hiperactivitate (ADHD)

Sindromul este caracterizat de 2 tipuri complet diferite de manifestări:

 • Primare: hiperactivitate, deficit de atenție și impulsivitate;
 • Secundare: agresivitate, dezechilibre emoționale, probleme la școală și interpersonale.

b. Tulburarea opozant provocatoare

În prezența tulburării opozante, copilul are o atitudine sfidătoare și dușmănoasă. Este foarte posibil că se ceartă mereu cu adulții, pe care-i înfruntă și le disprețuiește deciziile. Obișnuiește să se împotrivească oricărei reguli, să se răzbune și să-i acuze pe alții.

c. Tulburarea de conduită

Copiii cu ”deranjamente” similare nu reușesc să respecte vreun angajament, iar comportamentul social întrece orice limită. În general, au o purtare improprie, total deplasată: agresivitate față animalele și oamenii, acte de vandalism și fapte penale (furt), încalcări grave ale regulilor, etc.

De reținut:

Înainte să-i judecăm pe cei mici și să sperăm că pe măsură ce vor crește se vor maturiza, ar fi mai bine să-i înțelegem. Pentru că toate aceste manifestări de-a dreptul ciudate, nu sunt altceva decât modul prin care aceștia își exprimă stările de suferință prin care trec, dar pe care nu reușesc să le comunice ori să le descrie cu ajutorul cuvintelor.

7 răspunsuri la “Ce sunt tulburările de comportament la copii? Cum să le recunoști?”

 1. Cera spune:

  Foarte bine punctat!!!

 2. Șopîrlă Tatiana spune:

  Bună ziua.Am un băiat de 10 ani ,care la nastere a avut un AVC.Are semipareza pe partea dreapta in proportie de 67% . In ciuda tuturor problemelor merge,vorbeste,scrie(cu mana stângă),dar in ultimul timp(cca 6 luni)are un comportament foarte agresiv atât acasa cat si la scoală. Noi am ajuns la capatul puterilor nu mai stim cum sa procedăm. Uneori putem vorbi normal cu el,alteori se enerveaza foarte repede,țipă, loveste. Cum credeți ca l-am putea ajuta? Vă multumesc de eventualele răspunsuri.

 3. Vasiliu Georgiana spune:

  Și eu am un băiețel de 12 ani cu un comportament foarte urat fata de profesori și colegi cum a-și rezolva acesta problema?

 4. Anca spune:

  Buna ziua .. am un copil de 4 ani Care este foarte agitat și egal unde mergem el vrea sa ramîna și pleacă cu toate persoanele cunoscute sau ne cunoscute … dacă mergem undeva face posibilul sa tragă atenția asupra lui … nu știu cum sa procedez …

  • 123edu spune:

   Buna ziua!
   Consultati un specialist. Psihologul este in masura sa va ofere un raspuns sau sa va indrume spre un psihiatru daca e cazul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *