Cititul la copii

mai 3, 2014

Cititul la copii

Am intalnit de foarte multe ori parinti care se plang de faptul ca cititul a devenit o problema in randul copiilor. Nu este vina lor. Este tot vina noastra, a parintilor.

Aparitia pe posturile de televiziune pentru copii a filmelor dublate i-au facut pe copii sa nu mai aiba aceeasi viteza de citire. Renunta la aceste filme daca ai acasa un copil care citeste greoi si pune-l doar in fata filmelor subtitrate potrivite varstei. Sunt posturi foarte interesante si pentru copii mai mici care ofera emisiuni despre animale, planete, povesti istorice si multe altele dar sa il forteze pe copil sa citeasca la televizor.

Odata ajuns la varsta la care poate citi singur da-i cat mai multe carti sa citeasca.

Un truc care poate fi folosit cu succes este acela de a-l pune pe copil sa citeasca cu voce tare. In acest mod el isi va imbunatati ritmul de citire, se va auzi si isi va putea imbunatati intonatia. Acest exercitiu este bine sa fie urmat constant, zilnic pentru ca progresele copilului se vor vedea.

Viteza de citire poate fi si ea imbunatatita in momentul in care copilul citeste o carte in gand. Pentru a-l ajuta sa citeasca mai repede este de ajutor sa foloseasca un creion sau orice alt instrument in momentul citirii, chiar si un degetel si sa citeasca in ritmul pe care il impune miscand acest indicator. Citirea se va face intotdeauna in urma indicatorului (in stanga lui) si nu dupa el (in dreapta lui). Acest instrument ajutator nu face altceva decat sa il forteze pe copil sa fotografieze cuvantul si nu sa il citeasca pe litere sau silabe.

Copii citind

Cititul rapid il ajuta pe copil sa asimileze si va putea fi in stare sa reproduca cat mai mult din ce a citit. Copilul trebuie sa invete sa ia din ce a citit doar partile esentiale.

Daca stam si ne intrebam, pe fiecare dintre noi, parinti fiind, ce am retinut din cartea care ne-a placut cel mai mult in copilarie ajungem la concluzia ca o carte o povestim prin cateva idei principale. Daca se cere un rezumat sau un comentariu al unei carti atunci amanuntele trebuie amintite si ele, dar in timp vei ramane tot cu cateva actiuni importante din carte.

In concluzie, trebuie sa ii invatam pe copii sa isi obisnuiasca ochii sa citeasca. Exersand in fiecare zi este imposibil sa nu ajungi in cateva luni la performante mari. Bineinteles ca sunt si cazuri mai speciale in care copilul nu poate din cauza unei probleme de ordin medial, dar acestea sunt cazuri care sunt tratate de catre medici.

Un foarte bun exemplu pe care il putem da copiilor nostri este sa citim impreuna parinti si copii. Poate nu intotdeauna timpul ne permite sa facem asta, dar un inceput de 30 de minute, ca mai apoi el sa citeasca singur este benefic si pentru relatia ta cu copilul, dar si individual pentru dezvoltarea lui.

Misiunea 123edu.ro este aceea de a-i ajuta pe copii sa invete bine si nu doar aplicatia noastra ii poate ajuta ci si exercitiile efectuate constant si sustinut in fiecare zi pentru dezvoltarea lor cognitiva si de aceea venim in sprijinul parintilor cu articole scrise din experienta noastra de parinti, din problemele cu care ne-am confruntat si noi si din ceea ce observam ca se intampla astazi cu copiii nostri.

autor: Mihaela www.123edu.ro

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *