Cum creste un pui de om – partea 3

ianuarie 18, 2014 Gânduri și articole


Foto: issueman.com

In viata de zi cu zi, ca parinti, ne intalnim cu oameni care din rautate, lipsa de intelegere sau alte motive se comporta nepotrivit cu copilul tau.

Odata ce l-ai trimis la scoala, invatatorul si apoi, unii profesori pe care ii va avea la gimnaziu si liceu au impresia ca un copil se trateaza cu note scazute la purtare, cu exmatriculare si mai stiu eu ce alte metode aplica profesorii.

Stau si ma intreb daca vreodata, un profesor care a fost pus in situatia unei reactii, iesita din tipar, a elevului, a chemat parintele la scoala sa vorbeasca despre CAUZELE care ar fi putut conduce la acel incident si nu doar sa acuze si sa ponegreasca copilul. Nu de putine ori am avut ocazia sa aud parinti care povestesc despre profesori care imprastie cu pedepse de parca ar fi zeii care isi pedepsesc poporul cel rau.

Dragi profesori, un copil se creste si cu sufletul. Si la mine, la scoala fetei mele, aud profesori frustrati ca vai, copiii sunt galagiosi, copiii sunt obraznici, parintii sunt de vina, parintii nu iau nicio masura in educarea copilului. Doar noi, profesorii facem totul si va educam copiii.

Ei bine, asa cum nici voua, profesorilor, nu va place sa generalizam ca toti sunteti spagari si lipsiti de cei 7 ani de acasa, asa e si la copii. Nu toti copiii sunt lipsiti de educatia de acasa. Sunt situatii in care reactiile copiilor pot avea niste cauze emotionale serioase. Ar fi indicat ca acei profesori care au la baza si pedagogia sa gandeasca si cu sufletul.
Copiii nu sunt niste adulti si nu trebuie tratati ca si cum au trecut de cei 7 ani si nu au voie sa greseasca.
Comportamentele copiilor pot avea diverse cauze: traume emotionale traite in copilarie, probleme in familie, ore mai putin atractive si de aici si reactiile lor.

Copiii, in evolutia lor, gandesc si actioneaza sub imperiul trairilor din jurul lor. Daca noi le-am oferi un mediu prietenos, plin de caldura si de dragoste, reactiile lor ar fi din cele mai bune.

La educarea copiilor contribuie si profesorii prin comportamentul lor. De multe ori, copiii observa diferentele care se fac in clasa, ei observa cand sunt marginalizati, cand profesorul le repeta unora ca nu sunt buni de nimic, ca sunt prost crescuti si multe apelative de genul acesta.

Sfatul meu pentru acei profesori este sa gandeasca si cu sufletul. Inteligenta emotionala este de cele mai multe ori mai importanta decat inteligenta rationala.

Cum putem avea pretentia sa avem niste adulti pregatiti pentru viata daca unii profesori le arata partea urata a comportamentului unui adult? Copiii ar trebui intrebati DE CE ai reactionat in felul acesta si nu acuzati din start ca nu sunt ca ceilalti copii cuminti si care nu ridica probleme.

Si ca sa inchei acest episod intr-o nota optimista, vin si scriu ca sunt profesori pentru care am toata admiratia. Ei observa din start copilul si incearca sa si-l apropie, cauta sa il inteleaga inainte de a-l acuza, cauta sa indrepte, cu bunatate, un comportament „rau” pe moment. Au rabdarea necesara si talentul de a transforma un copil doar printr-o privire blanda, o vorba spusa atunci cand copilul are cea mai mare nevoie de ea, o incurajare si un sfat bun.

In opinia mea, daca te-ai facut profesor, inseamna ca iubesti in primul rand copiii si vrei sa ii formezi intr-un mediu frumos.

De multe ori, dupa ce am terminat studiile, m-am gandit cu placere la profesorii care si-au pus amprenta pe educatia si formarea mea ca om. Acei profesori vor ramane vesnic in amintirea mea si niciodata nu imi voi aminti cu placere de un profesor isteric, nemultumit de viata sa, inchistat si cu alte metehne.

Dragi copii, va doresc sa aveti parte doar de profesori care inainte de toate sunt OAMENI!


foto: dailymail.co.uk

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *