Cum ii invatam pe copii sa invete?

aprilie 26, 2014 Gânduri și articole

Cum ii invatam pe copii sa invete?

Toata lumea spune ca scoala este importanta pentru faptul ca te invata una-alta, ca ajungi mare om si ca vei avea un viitor, ca studiul este cheia invataturii. Unii poate au gasit raspunsul, dar altii se intreaba „cum se invata?”.

Imi aduc aminte de vremea cand eram scolarita, in vremea comunismului si am avut noroc de profesori care ne spuneau cate ceva despre cum se invata.

Acum, toate aceste lucruri se invata la psiholog. Scoala ar trebui sa te invete sa inveti pentru ca degeaba iti introduce o multime de notiuni abstracte pe care nici macar nu le intelegi pentru ca nu vei ajunge sa performezi cu ele.

Din experienta proprie, de parinte, din greselile pe care le-am facut cu copilul meu, dar si din varietatea de carti pe care am citit-o privind dezvoltarea personala sau psihologia copilului am ajuns la cateva simple idei care pot fi puse in practica de fiecare parinte, alaturi de copilul sau.

Sa le luam pe rand:

1. O sa ti se para hilar dar e important sa ii oferi copilului, pe cat posibil, un singur loc pentru studiu. Copilul sa aibe un birou pe care sa lucreze si doar acolo sa stie ca se fac temele si se studiaza. Exact ca si reflexul Pavlovian daca copilul, inca de mic va fi invatat ca biroul este locul de studiu, atunci el va stii ce are de facut.

2. Tot pe principiul de mai sus se bazeaza si a doua teorie si anume, sa lucreze la aceleasi ore. Stabileste-i un program de studiu in functie de programul sau de la scoala astfel incat sa fie si odihnit cand se apuca de treaba.

3. Este mai bine sa iti inveti copilul sa studieze intr-un timp concentrat decat sa se lungeasca cu temele, intre timp sa se mai si joace…stiti voi. Este de preferat sa nu stea mai mult de o ora la o materie. Bineinteles ca acest punct se stabileste in functie de varsta copilului.

4. Dupa fiecare ora sa ia o pauza de 10 minute. Aceasta pauza ii va da ragaz sa isi adune fortele pentru urmatoarea materie.

5. In timpul studiului copilul trebuie sa fie „in alerta”. Atentia trebuie concentrata pe un singur lucru pe care il are de facut. Daca are de facut o tema la limba romana, atunci doar acolo ii va sta mintea. Pe birou trebuie sa fie eliminate orice obiecte care ii pot distrage atentia si sa nu existe altceva decat caietul si manualul sau alte carti ajutatoare doar pentru materia pe care o studiaza in acel moment.

6. Invata-l sa nu studieze imediat la o materie asemanatoare. De exemplu: daca si-a facut tema la limba romana, invata-l sa isi aleaga matematica sau stiintele naturii sau geografia si nu engleza. Daca nu exista un interval de timp suficient de mare intre cele doua materii asemanatoare, acestea risca sa se amestece. Undele creierului functioneaza ca si undele radio, daca sunt pe aceeasi frecventa, acestea interfereaza.

7. Explica-i, pe masura ce creste, cat este de important sa ia notite cat mai amanuntite. In clasa, faptul ca se va stradui sa scrie cat mai mult din ceea ce preda profesorul il va face sa nu mai fie atent la altii din clasa sau sa se piarda in neant cu gandul si privirea. De asemenea in notite sa sublinieze, sa puna un semnul exclamarii, sa puna stelute sa orice alt semn care il va atentiona ca profesorul a subliniat la clasa ca este ceva important.

8. Cand ajunge acasa, inainte sa se apuce de temele scrise sa reciteasca notitele din clasa. Acest exercitiu il va ajuta sa inteleaga mai bine materia predata si bineinteles il va ajuta la rezolvarea intr-un timp mai scurt a temei. Daca este nevoie, sa citeasca lectia predata in manual sau din auxiliare daca nu intelege ceva. Trebuie sa te asiguri ca va intelege notiunile noi si sa il asculti punandu-l sa le explice prin cuvintele lui. Astfel iti vei da seama ca a inteles fiecare cuvant din definitii, teorii, notiuni noi.

9. Pentru o lectie la istorie, geografie, biologie sau altele la care este mult text de invatat exista o metoda simpla: copilul reciteste un paragraf sau intreaga lectie de mai multe ori, chiar si cu voce tare, pana retine cat mai mult. La prima lecturare copilul nu retine foarte mult.

10. Dupa ce a citit lectia si are idee despre ce s-a predat pune-l sa isi scoata ideile principale. Acest lucru este important pentru a invata ca dintr-o lectie de cateva pagini sa retina doar ceea ce este important.

11. De cele mai multe ori copiii au foarte dezvoltata memoria vizuala. De aceea pune-l sa isi faca un fel de harta a lectiei. In centru sa puna subiectul principal si apoi ideile principale sa fie evidentiate cu culori pe margine.

12. Invata-l sa faca asocieri intre termenii noi care i se par greu de renuntat si cuvinte asemanatoare si foarte bine cunoscute de el sau chiar desene pe care le retine usor. De exemplu are de retinut la matematica cuvantul obtuz. Eu, in scoala primara, cand am auzit pentru prima oara acest cuvant am crezut ca nu o sa il retin, dar m-am gandit la obez si stiam ca e ceva mare (mai mare de 90 de grade).

13. Daca astazi i s-a predat o lectie noua, fa cu el un exercitiu. Intreaba-l ce lectie noua i-a fost predata azi la stiintele naturii, sa zicem. Arata-te interesata de subiect si pune-i cat mai multe intrebari din lectie si astfel vei vedea si cat de atent a fost in clasa, iar cand va veni ziua sa invete lectia el de fapt isi va da seama ca stie mai mult de 30-50% din ea si ii va fi mult mai usor sa o invete pe toata.

14. La sfarsitul saptamanii revizuieste cu el intreaga teorie la materiile care au mai multe ore intr-o saptamana astfel incat sa i se fixeze cat mai bine si sa ii vina usor la un eventual test.

15. La temele scrise nu il lasa sa caute in notite si sa copieze modelul ci pune-l sa se forteze sa isi aduca aminte teoria care il ajuta la rezolvarea lor. Asa cum spuneam la punctul 8 lectia se invata inainte temelor scrise.

16. Este foarte important ca programul de somn sa fie foarte bine stabilit dupa un program care sa nu se schimbe. Ora de culcare sa fie aceeasi in fiecare zi, la fel si ora de trezire. Copilul, in functie de varsta are nevoie de 8-10 ore de somn. Fara aceste ore de odihna nu va putea sa se concentreze si sa fie atent.

autor: Mihaela www.123edu.ro

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *