Cum îți ajuți copilul să depășească anxietatea de la școală?

123edu octombrie 30, 2015 Copiii și școala

Cum îți ajuți copilul să depășească anxietatea de la școală?

 

Copiii au nevoie de educație. În timp ce pentru unii mersul în clasa pregătitoare sau în clasele 1-4 este văzut drept o rutină plăcută, pentru alții, se transformă într-o adevărată fobie. Care este soluția cea mai bună să-l ajuți pe cel mic să meargă la școală cu plăcere?

Care sunt dovezile că cel mic suferă de anxietate?

Unii îl numesc ”stres infantil”, iar pentru părinții neexperimentați, uneori și pentru cadrele didactice de la clasele primare, nu este deloc ușor să recunoască simptomele tipice de stres prin care trec copiii în primii ani de școală.

De natură fizică sau psihică, acestea sunt deseori confundate cu modul tipic de manifestare a copilului, fără să fie identificate cu un anumit comportament datorat stresului.

Printre semnalele fizice ce trezesc adevărate semnale de alarmă, se numără:

 • Durerile de stomac nejustificate;
 • Durerile de cap spontane, eventual asociate cu exerciții la matematică;
 • Tulburările de somn și coșmarurile;
 • Dificultatea de exprimare (bâlbâiala);
 • Absența apetitului sau pofta de mâncare exagerată;
 • Crizele de astm.

La nivel psihologic, astfel de manifestări pot fi însoțite de:

 • Lipsa de autostimă;
 • Pierderea progresivă a încrederii în propria persoană;
 • Dificultăți de relaționare cu alți copii;
 • Crize de plâns și iritabilitate;
 • Diminuarea interesului față de activitățile preferate;
 • Tulburări grave de comportament.

Toate aceste simptome pot fi prezente atât la școală, cât și acasă. De multe ori, părinții și învățătorii refuză să le interpeteze ca semnale de stres. Este ca și cum le-ar fi greu să conceapă că un copil care excelează la limba română, are motive să fie deprimat, nervos sau stresat.

Cum poți combate stresul infantil cauzat de mersul la școală?

Dacă ești de părere ca sursa ”răului” are legătură cu ceva ce se petrece la clasă, caută să găsești o soluție. Pentru orice problemă, există cel puțin o rezolvare:

 1. Anxietatea generată de dificultatea de separare

Pentru mulți copii, anxietatea apare odată cu dificultatea desprinderii din ambientul familial. Nu este neapărat o stare de anxietate datorată mersului la școală, însă școala devine una dintre cauze.

La fel de bine, se produce când pleacă la bunici sau dacă după ore, este lăsat în grija persoanelor cu care nu este obișnuit. Primul lucru pe care-l ai de făcut este să-i oferi toată afecțiunea, astfel încât să te simtă aproape.

Explică-i că nu are motive să-i fie frică să intre pe porțile școlii. Pentru că la școală este frumos, își poate face noi prieteni și poate învăța lucruri deosebite. Iar pe lângă limba română și matematică, are posibilitatea să descopere o mulțime de materii interesante.

 1. Anxietatea datorată situațiilor care au loc la școală

Copilul tău se simte stresat și nervos din cauza învățătoarei prea severe? Lăsând deoparte orice formalități, încearcă să-i vorbești. Poate că împreună, veți reuși să-i oferiți celui mic mai multă siguranță.

Sau poate, la origini se află un coleg de clasă mai puțin simpatic ori dintr-un an mai mare, care-i face viața amară. Și în împrejurări similare, nu ezita să contactezi învățătoarea și să-i prezinți întreaga situație.

În ambele cazuri exemplificate, fără nicio reținere, este nevoie să te ”aliezi” cu reprezentantul școlii (profesor, învățătoare, educatoare). După familie, școala reprezintă contextul cel mai reprezentativ pentru dezvoltarea cognitivă și emoțională a copilului.

 1. Anxietatea cauzată de lipsa de siguranță

Unii școlari din clasele 1-4 pot trece prin stări de anxietate provocate de nesiguranță. De multe ori se simt dominați de frica să nu dea greș la teste sau când sunt ascultați, chiar dacă merg cu lecția învățată.

Dacă recunoști descrierea, înseamnă că celui mic îi lipsește încrederea de sine și în propriile capacități. Este momentul să-l susții în tot ce face, ajutându-l să-și crească autostima, o caracteristică fundamentală pentru construirea propriei identități.

Nu-l certa după ce-a greșit! Mai degrabă pune accentul pe calitățile sale, nu pe defecte și ajută-l să le descopere! Nu-i compara rezultatele cu cele ale colegilor de școală mai performanți sau, în continuare, se va simți inferior.

În orice împrejurare, primează bunăstarea tinerilor învățăcei și este nevoie de o colaborare permanentă între părinți și cadrele didactice.

În calitate de părinte, încurajează-ți copilul să accepte școala, cu tot cu teste de matematică și limba română și să n-o mai vadă ca pe o sursă de stres! Totodată, caută să-i respecți exigențele! Simțind toleranță din partea ta, îi va fi mai ușor să se adapteze noilor situații și provocărilor din timpul anului școlar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *