Cum să încurajezi onestitatea celui mic?

123edu februarie 5, 2016 Copiii și școala

 

Mai devreme sai mai târziu, orice copil începe să spună minciuni, chiar înainte de clasa pregătitoare. Ca părinte, nu ai de ce să-ți faci griji, pentru că distorsionarea adevărului face parte din procesul normal de creștere și evoluție.

În schimb, altceva trebuie să te preocupe. Atitudinea ta îi influențează comportamentul. Este mai important să-i dezaprobi acțiunile cu care nu ești de acord, decât să-l pedepsești. Dar nu este suficient să știi cum să reacționezi când copilul tău spune o minciună. Trebuie și să fii capabil să-l incurajezi să spună mereu adevărul.

Ce ai de făcut în acest sens?

Vorbește cu el despre ”problemă”!

Încearcă să-i vorbești, dar fără să te enervezi că l-ai prins cu mâța-n sac și fără să-l forțezi să facă o mărturisire. Majoritatea copiilor și adulților, când se simt puși la zid, au tendința să ocolească adevărul, tocmai pentru a se proteja.

Dacă la ultimele teste de matematică a obținut calificative sub nivelul său de pregătire, pe cât posibil, evită să-l critici și să-i ții predici interminabile. În caz contrar, din dorința de a ocoli adevărul, copilul va fi tentat să spună în continuare minciuni după minciuni.

Acordă-i o a doua șansă!

Oricât de uriașă sau de gravă este minciuna, oferă-i posibilitatea să remedieze greșeala. De exemplu, dacă te-ai prins că nu are tema pregătită la limba română, nu-l întreba direct dacă a făcut-o. Mai mult ca sigur, îți va răspunde afirmativ.

În schimb, cu mult tact, poți să-i spui că ai văzut că nu are temele finalizate. Sau îl poți ruga să ți le prezinte atunci când consideră că le-a terminat. Prin tactici similare, sigur nu vei da greș. În plus, îl obligi să-și asume responsabilitatea propriilor atribuții de elev.

Nu-l cataloga drept mincinos!

Indiferent cât de gogonată este minciuna, nu-i pune eticheta de… ”mincinos”. Numindu-l astfel, îi vei distruge stima de sine. În general, etichetele negative pot duce la pierderea autostimei și la comportamente deviante, cu repercusiuni mai târziu.

Nu-i ești de ajutor nici dacă prinzându-l a treia oară fără tema la limba română, îi spui răspicat: ”Este a treia oară că mă minți!”. Mai degrabă, spune-i în față că știi deja că nu spune adevărul și că nu are sens să mai mintă, dar că îl poți ajuta acolo unde nu știe.

Caută să înțelegi de ce minte!

Orice minciună conține și un sâmbure de adevăr. Te-ai întrebat de ce îi este greu să fie sincer? Poate când are legătură cu școla, se teme să nu te dezamăgească. Sau dacă minte referitor la propriile acțiuni, îi este frică de eventualele pedepse, mult prea severe.

Amenințându-l, nu-l vei motiva să spună adevărul și cu atât mai mult va ezita să fie sincer. Însă odată identificată ”sursa”, încurajează-l să vorbească despre preocupările sale. Asigură-l că nu se întâmplă nimic rău și în niciun caz nu va fi pedepsit.

Fă-l să înțeleagă de ce să nu mintă!

Servindu-i de model, învață-l cât este de important să recunoască și să mărturisească adevărul, chiar și când nu pare soluția cea mai inspirată. Învață-l că alegând să modifice în mod conștient adevărul, riscă să nu mai fie crezut nici dacă este sincer.

Cel mai bun exemplu este povestea cu băiatul de la stână, care strigă: ”Săriți, săriți, vine lupul!”. Citește-i povestioara, iar după, poartă o discuție prietenoasă cu el, astfel încât să te lămurești dacă a învățat ceva. Și nu transforma momentul într-o lecție despre moralitate.

Sugestii:

Copilașul tău trece printr-o perioadă ceva mai ”delicată”, în care minciunile sunt rostite spontan, la fel ca ”bună dimineața”? Ai încercat oare să-i recompensezi sinceritatea?

Construiește un panou, unde să adaugi ”premiile” (o bulină roșie, un fluturaș frumos colorat, o floricică, etc.), de câte ori a recunoscut adevărul. Iar la fiecare grup de 10 premii, recompensează-l cu o surpriză.

Nu ai nevoie de investiții consistente, ci doar de mici atenții, suficient de motivante încât să-și dorească să spună întotdeauna adevărul, indiferent dacă este vorba despre un calificativ mai puțin bun la matematică sau despre faptul că nu s-a spălat pe dinți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *