Cum să te comporți când copilul tău are ADHD?

123edu decembrie 22, 2015 Copiii și școala

 

Un copil cu ADHD înseamnă mai mult decât greutatea să rezolve exerciții de matematică. Înseamnă mai mult decât să nu se concentreze la temele de limba română sau să fie nepoliticos cu restul adulților.

Pentru ca planul terapeutic să dea rezultate, efortul părinților este de neînlocuit. Odată ce ai realizat că cel mic suferă de această tulburare, cel mai important lucru de făcut este să-i creezi un ambient favorabil recuperării.

Acum este momentul să-ți simtă afecțiunea, prezența și dăruirea, necesitând o supraveghere continuă atât la școală, cât și acasă. Are nevoie de reguli clare pe care să le urmeze și nu este vorba despre regulile impuse de matematică.

Mai mult ca niciodată, are nevoie de sprijinul necondiționat al familiei. Este necesar ca părinții, la fel ca restul familiarilor, să fie cât mai prezenți în viața lui, mereu dispuși să-i stea alături, să-l înțeleagă și să-i explice cum stau lucrurile sau care le sunt așteptările.

Concret, cum să-ți ajuți copilul să depășească problema?

Părintele trebuie să aducă unele modificări în rutina zilnică, astfel încât contribuția sa la recuperare să fie una favorabilă.

a. Nu ezita să-i arăți afecțiunea!

Toți copiii simt nevoia să fie apreciați și iubiți de părinți. Nu te concentra pe aspectele negative ce caracterizează comportamentul celui mic! În caz contrar, atitudinea ta ar putea avea repercusiuni grave asupra lui, mai exact a autostimei și încrederii de sine.

b. Înarmează-te cu răbdare!

La fel de important este și să-ți păstrezi calmul atunci când copilașul tău are răbufniri în anumite împrejurări sau răspunde cu violență și necuviință anumitor persoane. Din moment ce îi dai dovadă de foarte multă răbdare, șansele ca el să se calmeze, sunt majore.

c. Ajută-l să se organizeze!

Deși se află abia în clasele primare, niciodată nu-i prea devreme să deprindă câteva obiceiuri favorabile recuperării. Unul dintre ele este și abilitatea de a se organiza, începând de la camera în care studiază și de la spațiul de joacă sau de la rafturile unde-și depozitează lucrușoarele.

d. Acordă-i cât mai mult timp!

Evidențierea aspectelor pozitive din viața copilului depinde de timpul pe care ești dispus și poți să-l petreci alături de el, fără prezența altor copii sau familiari. Ocupă-te cât mai mult de nevoile sale și copleșește-l cu atenția ta! Fă în așa fel încât să simtă că este important pentru tine!

e. Stabilește un orar fix pentru fiecare activitate!

Exerciții la matematică, lecții de învățat la limba română, somn, joacă și mâncare… Toate sunt activități care se pot programa. Copilul cu ADHD cu greu acceptă și se adaptează schimbărilor și ai toate motivele să fixezi un orar pentru fiecare lecție sau masă în parte.

f. Acordă-i și pauze de le reguli!

Disciplinarea copilașilor afectați de tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate nu se rezumă doar la aplicarea regulilor. Cei mici au nevoie și de pauze, suficient de lungi încât să-și întrerupă comportamentele ”cu probleme”, dar utile să-i ajute să-și recupereze controlul.

g. Îmbunătățește-i autostima!

Poate îndrumat de un educator, caută diverse metode de creștere a autostimei. De obicei, copiii cu ADHD sunt dotați cu talente artistice (muzică, dans) și au înclinații spre sporturile de contact (arte marțiale). Încurajându-i spre activități extrașcolare similare, își vor îmbunătăți autostima.

De reținut:

ADHD înseamnă mai mult decât excesiva vivacitate a copilului, mai mult chiar și decât nesupunerea sa ori lipsa de interes față de lucruri care ar trebui să-i capteze atenția. Fenomenul pare să fie mai extins decât o spun cifrele și mulți copii, din păcate, rămân nediagnosticați, ceea ce îngreunează și mai mult recuperarea lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *