Dezvoltarea autostimei la copii în 3 pași

123edu februarie 9, 2016 Copiii și școala

Dezvoltarea autostimei la copii în 3 pași

 

La fel ca în cazul adulților, și cei mici au nevoie de o bună doză de autostimă. Doar așa se vor simți suficient de puternici să facă față provocărilor, să-și trăiască viața cu seninătate, să alunge stările de anxietate și să scape de frustrări.

Din păcate, poate lipsi la copiii din clasele primare sau la cei mai mici. Și este vital ca părinții să se ocupe de construirea ei încă de la vârste fragede. Pentru că pe măsură ce copilul crește, îi va fi tot mai greu să-și formeze o percepție de sine și o identitate socială corectă.

Având carențe serioase în autostimă, involuntar, își creează limite greu de depășit, cu repercusiuni serioase în viața personală și profesională de mai târziu. Deși performanțele din școala primară poate că sunt primele prejudiciate, efectele negative nu se opresc aici.

Treptat, copilul, cuprins de preocupări, tot mai nesigur pe el, va fi predispus eșecurilor în raport cu ceilalți (părinți, profesori, colegi, prieteni, etc). Pentru a evita toate aceste situații, este fundamental să știi cum îi poți crește autostima într-o perioadă a vieții atât de delicată:

Arată-i cât mai multă atenție!

Este oportun să-i acorzi celui mic cât mai multă atenție, ”practica” având efecte neașteptate asupra stimei de sine. Așa-zisele ”sacrificii” sunt nesemnificative față de rezultate. Copilul nu are nevoie de prea multe. Ajunge să te rupi câteva clipe de emisiunea TV preferată și să-l întrebi cu cine s-a mai împrietenit sau dacă a înțeles cum se rezolvă exercițiile de matematică.

Dar pe lângă comunicarea verbală, la fel de importantă este și conexiunea vizuală. Profită de orice moment pentru a râde împreună cu el. Și privește-l în ochi în timp ce discutați, astfel încât să simtă că ești prezent nu doar fizic, ci că te interesează ce are de spus.

Oferă-i dragostea ta necondiționată!

Autostima copilului crește cu cât părinții îl iubesc mai mult, necondiționat, adică nu pentru realizările sale. Cel mic se simte încurajat dacă știe că familia îl acceptă și-l iubește pentru ceea ce este, nu pentru ce ar putea să devină cândva. Îmbrățișează-l și răsfață-l de câte ori se ivește ocazia și nu te feri să-i mărturisești întreaga afecțiune.

Chiar când greșește (voluntar sau involuntar), nu striga la el, nu sublinia cât este de rebel și de neascultător. Și în niciun caz, nu-l compara cu alți copii, poate mai cuminți și cu rezultate mai bune la matematică sau la alte materii.

Lasă-l să exploreze singur!

Copiii, prin natura lor, sunt extrem de curioși de tot ce se întâmplă în jurul lor. Oricât am fi de grijulii, la un moment dat, trebuie să-i lăsăm să-și ia zborul și să rezistăm tentației să intervenim în vreun fel. Trebuie încurajați să exploreze singuri, deși există posibilitatea să nu reușească din prima. Însă cine nu riscă, va pierde din start orice oportunitate de succes.

Lasă-l, așadar, să învețe singur să meargă pe bicicletă, să-și facă noi prieteni, dar și să găsească rezolvarea la exercițiile de matematică. Lasă-l să experimenteze cât mai mult sau, în caz contrar, nu vei face altceva decât să-i accentuezi dependența și să-i slăbești stima de sine.

Autostima de sine este un bun prețios și un factor esențial în evoluția copilului. Însă nu reprezintă o valoare cu care ne naștem. Se dezvoltă treptat, din primii ani de viață și asemeni unei plante, trebuie îngrijită în fiecare zi și ajutată să crească.

Tu ce ai făcut în acest sens? Sau cum te-ai gândit să intervii?

Dacă dorești să descoperi și alte reguli care cresc autostima copilului, rămâi alături de platforma educațională 123edu!

Un răspuns la “Dezvoltarea autostimei la copii în 3 pași”

  1. Raluca spune:

    Sunt foarte tare testele astea. Pentru ca. La ele ai niste modalitati care sunt foarte grele, si la ele mai sunt ceva. E tare ca te mai si distrezi. Asa ca eu dau like la testele astea. VA MULTUMESC CA V-ATI GANDIT SA FACETI TESTE ONLINE CA SA DISTRATI COPIII SI EU SI COPIII VA MULTUMIM CA ATI CREAT SI V-ATI GANDIT MULT MULT SA FACETI TESTE ONLINE. PA . RALUCA VA MULTUMESC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *