Educație alternativă – În ce constă metoda Montessori?

123edu februarie 23, 2016 Copiii și școala

 

Scopul acestei postari este să-ți faci o idee și despre metodele educaționale alternative. Pentru că școala, indiferent dacă vorbim despre ciclul preșcolar, depre clasele primare, gimnaziale sau liceale, se poate face și prin metode diferite de cele cunoscute deja.

A ne educa fiii prin alte metode, a le preda limba română, matematica și orice altă materie ghidați după alte sisteme de predare decât cele tradiționale, nu înseamnă că nu putem da rezultate, dimpotrivă.

Nu mulți părinți au auzit de metoda de educație Montessori. Deși mai puțin cunoscută la noi în țară, este apreciată în multe alte țări, în special dincolo de Ocean.

Dar ce este metoda Montessori?

Trebuie să recunoaștem că până și nouă, echipa care ne ocupăm de platforma educațională 123edu, ne este destul de greu să venim cu un răspuns.

Despre metoda Montessori, am putea spune că include o întreagă filozofie de viață, caracterizată de cuvinte precum independență și libertate, încredere și respect, ordine și disciplină, iubire și autonomie.

Metoda, văzută ca o abordare educațională diferită de cea tradițională, este pusă deja în practică în peste 20.000 de școli din toată lumea. De ea pot beneficia toți copiii, de la naștere, până la vârsta de 18 ani.

In concepția celei care a dezvoltat această pedagogie, celebra Maria Montessori (1870-1952, om de știință, medic, filozof și pedagog de origine italină, cunoscută pentru metoda care de altfel îi poartă numele), educația nu se poate limita la o perioadă în viața individului.

Practic, nu se poate vorbi despre educația copilului din clasele 1-4, sau despre educația celui din clasele 5-8 si 9-12. Educația reprezintă un proces care începe odată cu primele zile de viață. Și la fel ca însăși viața, trebuie să dureze la fel de mult.

Acest sistem educațional se bazează pe ideea că ființele umane trebuie lăsate libere să exploreze propriul univers, deja din primele zile de viață, dar și pe certitudinea că fiecare copil este înzestrat cu un impuls ce-l determină să fie interesat de cunoaștere și învățare.

Abordarea pornește de la convingerea că de la 0 la 6 ani, cel mic reușește să absoarbă cu ușurință informații despre tot ce-l înconjoară. Cu alte cuvinte, folosindu-se de cele 5 simțuri, este capabil să învețe tot ce-l interesează și-l pasionează.

Prin ce se caracterizează metoda Montessori?

În școlile Montessori, elevii nu sunt împărțiți în clase de studiu, așa ca în sistemul tradițional de învățământ. Nu există clasa pregătitoare, cum nu există nici clasa 4 sau clasele de liceu.

Ciclurile didactice reunesc grupuri de copii de diverse vârste: 0-3 ani, 3-6 ani, 6-12 ani și 12-18 ani. În acest mod, copiii mai mici sunt stimulați de cei mai mari, în timp ce elevii mai mari se simt mai responsabili.

Materialele didactice prezente în clase, se află la dispoziția tuturor elevilor. Dacă celor mici le servește pentru a învăța, celor mai mari le sunt de ajutor să-și îmbunătățească abilitățile.

O altă particularitate ce diferențiază școlile Montessori de cele tradiționale, se referă la absența calificativelor și a notelor. Aici, copiii au posibilitatea să fie conștienți de propriile merite, la fel ca de propriile erori, în deplină autonomie.

De exemplu, aflați la vârsta elevilor de clasele 1-4, nu au nevoie de laudele profesorilor pentru a ști că sunt buni în ceea ce fac. Și nu au nevoie de pedepse ori de calificative pentru a-și da seama că trebuie să se mai perfecționeze.

Educatorii, învățătorii și profesorii au rolul să observe, să asculte și să respecte fiecare copil în parte, împreună cu nevoile pe care le are. Au rolul să-i învețe să se descurce singuri. Indirect îi ghidează și-i încurajează, dar fără să îi judece ori să îi corecteze.

Din motive similare, metoda Montessori nu prevede temele sau meditațiile, dar nici riscurile de corigență sau de repetență. În schimb, pune accentul pe colaborarea cu familia și pe contactul cu lumea înconjurătoare.

Ți s-a părut interesant subiectul? Rămâi alături de noi, iar într-o postare viitoare, îți vom dezvălui și principiile pe care se bazează metoda Montessori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *