Ești părinte singur? Iată cum îți poți gestiona mai bine viața

123edu martie 4, 2016 Copiii și școala

 

Părinții divorțați sau single nu mai reprezintă o excepție. O mare parte dintre căsătorii (1 din 5 cazuri) se finalizează cu un divorț (ponderea este majoră în mediul urban), fără să mai luăm în considerare părinții care nu au fost niciodată căsătoriți și decid să-și crească singuri copiii.

Ce se întâmplă în familiile monoparentale?

Creșterea și educarea unui copil nu poate fi privită ca o muncă part-time nici măcar în familiile cu 2 părinți. Chiar și aici apar dificultăți de organizare, accentuate în familia monoparentală, unde adultul are nevoie de mai multă energie pentru a se descurca de unul singur.

În lipsa partenerului, aproape că nu mai are timp să verifice lecțiile la limba română, la matematică și la orice altă materie ”de căpătâi”. Dar indiferent care îi este situația profesională, cei mici trebuie să ajungă la școală punctuali, trebuie să mănânce regulat, să-și facă temele, să se spele și să doarmă.

Cineva trebuie să se ocupe de programul copiilor. Foarte puțini părinți pot lipsi de la serviciu în acele ore ”strategice”, dar sunt și mai puțini cei cu posibilități financiare, care-și permit să rămână acasă în permanență.

Încetul cu încetul, totul se schimbă. Situația de-acasă scapă de sub control și încercările de a rămâne mame și tați perfecți pot eșua. Însă dacă ții cont de sugestiile noastre, vei vedea că se poate să mergi la muncă, să te descurci cu cel mic și totodată să ai timp și pentru tine.

Trucuri care te ajută să-și gestionezi mai bine viața de părinte singur

1. Cere ajutorul altor persoane

Este important să te poți baza pe partenerul de viață, însă dacă nu te numeri printre ”norocoși”, nu te dispera! Soluții există întotdeauna, doar că trebuie să le știi vedea. Gândește-te la bunici… Sau gândește-te la prieteni, la o vecină cu mai mult timp liber, la colegii de la muncă sau la alte mămici de la școală.

Din atâtea variante, sigur vei găsi pe cineva care să-ți dea o mână de ajutor cât ești încă la serviciu sau dacă cel mic este bolnav. Pentru a scăpa de stresul responsabilității de a fi părinte singur, păstrează legătură cu mai multe persoane, la care știi că poți apela în caz de urgență.

2. Încearcă să te organizezi

Pentru cine are o familie și prieteni disponibili să dea o mână de ajutor în casă ori să-l mediteze pe cel mic la limba română în absența ta, lucrurile apar mai puțin complicate. Dar nu mulți părinți single se pot bucura de un asemenea noroc și cel mai adesea se văd nevoiți să se descurce singuri.

Fă-ți un plan pentru fiecare zi. De exemplu, cumpărăturile și activitățile de menaj le poți lăsa pentru weekend, iar mâncarea pentru a doua zi o poți pregăti dinainte cu o seară. În acest mod, vei dobândi mai mult control asupra rutinei zilnice. Vei avea timp să-ți ajuți copilul, să te ocupi de casă, dar și să te odihnești.

3. Găsește timp și pentru tine

Pentru cine este părinte singur, nu înseamna că viața sa nu mai contează sau că trebuie să se limiteze la exerciții de matematică, la teste de limba română, la spălat, mâncare sau alte activități casnice. Măcar o dată pe lună, îți poți lăsa copilul în grija fostului partener. Astfel ai ocazia să-ți mai încarci bateriile.

Dar nu trebuie să simți vreo vină că nu stai tot timpul cu cel mic. Numărul orelor pe care le petreceți împreună contează mai puțin decât cum reușești să-ți structurezi tot acest timp. În loc să stați ore în șir în fața televizorului sau fiecare în camera lui, încearcă să faceți lucruri împreună, să discutați, să vă faceți planuri de viitor, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *