Frică de matematică? Vina este a părinților

123edu octombrie 12, 2015 Copiii și școala

Frică de matematică? Vina este a părinților

 

Dacă nu ai fost nicicând un super-talent să rezolvi exerciții de matematică, fii cu mare băgare de seamă să nu-l molipsești și pe cel mic cu nepriceperea ta. Starea de încordare resimțită în preajma numerelor, poate avea un impact negativ asupra lui. Și în loc să-i fii de ajutor, mai mult îl vei încurca.

Cum influențează anxietatea părinților, performanțele școlare?

Anxietatea părintelui vis-à-vis de numere și materia în sine, se răsfrânge asupra copilului. Este vorba despre vechi antipatii, chiar fobii, transmise fiilor și fiicelor odată cu reproșurile zilnice, odată cu convingerile și posibilele regrete, oglindite în calificative mediocre, în lacrimi și în suferință.

Copiii părinților cu anxietate față de matematică au șanse să dezvolte aceeași fobie, fără ca la restul materiilor să întâmpine dificultăți. ”Legătura” nu este doar genetică. La origini se poate afla și lipsa de comunicare dintre cele două generații sau, în orice caz, emoțiile transmise în timpul comunicării.

La astfel de concluzii a ajuns un grup de cercetători americani ai Universității din Chicago. Psihologii au demonstrat că asistarea copilului la teme poate face mai mult rău decât bine. Excepție fac situațiile cand în familie nu există fobii sau când părintele reușește să-și controleze impulsurile negative.

Însă dacă această frică este contagioasă, cum ar trebui să reacționeze părinții, pentru ca cel mic să accepte această disciplină?

Cum îți ajuți copilul să iubească matematica?

Încă nu se poate vorbi despre strategii specifice de urmat, ci doar de câteva sugestii orientative, de care părintele să se folosească, un fel de instrumente ajutătoare (culegeri cu teste de matematică, jocuri interactive, aplicații online precum platforma educațională 123edu, etc.).

În rândurile următoare, îți propunem un rezumat cu cele mai bune abordări referitoare la învățarea matematicii:

a. Calculele sunt ca mersul pe bicicletă

Lucrurile cu care copilul nu este familiarizat, ii pot transmite o stare de neliniște. Nu te aștepta ca fiul tău să deprindă totul mecanic. Mai întâi, așteaptă să exerseze. Matematica este asemeni mersului pe bicicletă.

Când îl înveți să pedaleze, după ce-i dai jos rotițele ajutătoare, nu va reuși din prima. Iar după primele tentative eșuate, nu-i pui bicicleta la păstrat, ci continui să-l ajuți. Îi sprijini scaunul și ghidonul, până ce va fi capabil să-și mențină singur echilibrul.

b. Inteligența nu se măsoară prin calificative

Nu totul se rezumă la o singură categorie de exerciții. Matematica este alcătuită din mai multe ”specialități”. Este imposibil ca niciun argument să nu capteze interesul școlarului. De la calculele de aritmetică din clasa 4, la gimnaziu, copilul mai descoperă algebra și geometria.

Poate că mai mult decât anxietate, este vorba despre convingeri eronate. Dacă cel mic nu înțelege cum se rezolvă o problemă, nu înseamnă că suferă de o tulburare cognitivă sau că IQ-ul este sub medie. Cu exercițiu și răbdare, în cele din urmă va depăși orice obstacol.

c. Greșelile nu reprezintă o tragedie

Prin matematică, școlarul din clasele primare (și nu doar el) are posibilitatea să înțeleagă că lucrurile care nu se cunosc, pot fi învățate. Disciplina reprezintă cea mai bună dovadă că greșelile nu trebuie interpretate negativ, ci fac parte din regulile ”jocului”.

Intuiția este folositoare, dar nu suficientă. Rezolvarea exercițiilor nu se bazează pe ”ghiceală”. Înainte de identificarea soluțiilor, este nevoie de foarte multă practică și repetiție, pentru că unele lucruri trebuie memorate (de tabla înmulțirii nu scapă nimeni).

d. Matematica este folositoare

Mai mult decât o materie greu de înțeles, reprezintă un ”detaliu” ajutător în orice profesie, dar și în viața de zi cu zi. Peste tot în jurul tău, într-o anumită măsură, trebuie să apelezi la calcule, de la restul pe care-l primești la magazin, până la kilometri rămași de parcurs.

Este inutil să crezi că ”socotelile” nu folosesc la nimic. Demonstrează-i celui mic că dincolo de informațiile predate, totul are o aplicare practică. Copiii sunt atrași de lucrurile concrete, mai degrabă decât de cele abstracte.

Folosește-te de aplicațiile 123edu pentru clasele primare, iar copilașul tău va descoperi că matematica nu este nici pe departe îngrozitoare, ci poate fi distractivă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *