Jocul – Cel mai bun mod de pregătire a copilului pentru clasele primare

123edu ianuarie 11, 2016 Copiii și școala

Jocul – Cel mai bun mod de pregătire a copilului pentru clasele primare

 

Unii consideră jocul doar o activitate destinată copiilor în primii ani de viață și nimic mai mult. Dar ce ați spune dacă prin joacă, cel mic și-ar putea consolida unele capacități intelectuale, de folos imediat ce pășește în clasele primare, dar și mai târziu?

Rolul jocului în procesul de învățare

Despre joc, se poate afirma că este sinonim cu învățarea. Încă din primele zile și săptămâni de viață, copilul începe să se joace cu diverse părți ale corpului. Își folosește mânuțele și piciorușele, pe care le analizează cum ar fi vorba despre jucării.

Acest lucru se întâmplă cu mult înainte să-și dea seama că el și mama sunt două persoane diferite, înainte să devină conștient că dincolo figura cunoscută a celei care l-a adus pe lume, mai există și altceva, adică un univers plin cu lucruri și persoane ce așteaptă să fie descoperite.

Perioada de explorator durează și după ce face cunoștință cu primele noțiuni de limba română sau cu cele dintâi teste de matematică. Pe măsură ce crește, își concentrează atenția și dincolo de realitatea cu care este deja familiarizat și se simte tot mai atras de stimulii vizuali și auditivi.

Noile descoperiri îl îndeamnă și mai mult să experimenteze, să exploreze, să-și dorească să cunoască. Iată de ce în această perioadă, este important să-i oferim celui mic diverse stimulente care să-l motiveze să-și continue ”munca”.

Însă mare atenție să nu-i alimentăm dorința de învățare și cunoaștere cu o ”avalanșă” de stimulente, ce ar putea mai degrabă să-l blocheze.

Cele mai bune jocuri și activități de pregătire a copiilor pentru clasele primare

Acum că cei mici sunt pe punctul să-și ia rămas bun de la educatoare și să mai urce o treaptă pe scara vieții, este timpul să-i pregătim pentru această nouă a aventură ce începe odată cu școala primară.

Concret, ce avem de făcut ca părinți?

Putem să ne ”sacrificăm” o parte din timpul liber și să ne jucăm cu cei mici. Le putem citi din cărțile preferate sau îi putem învăța jocuri ”de oameni mari”. Important este să nu-i sufocăm cu prea multe activități similare, caz în care până și o simplă joacă ajunge să se transforme-ntr-un stres.

Iată câteva jocuri și activități, utile pentru etapa ce le intermediază intrarea în clasele primare:

a. Pentru îmbunătățirea memoriei

Memoria celor mici trebuie ”lucrată” în permanență, însă nu este necesar să inventăm ori să cumpărăm jocuri complicate. Faimoasele jocuri memory sau puzzle-urile, ce stimulează spiritul de observație și memoria, sunt o excelentă idee. În același timp, copiii se obișnuiesc să rămână așezați mai mult timp, așa cum o vor face deja în clasa pregătitoare.

b. De stimulare a gândirii

Încă de la vârsta preșcolară, cei mici trebuie să accepte că nimic în viață nu se bazează pe ”ghiceală”. Toate activitățile logice sunt utile, tocmai pentru că le pune creierul în mișcare. Șahul, tablele, remiul sau cuvintele încrucișate devin un optim instrument de învățare, ce-i ajută să înțeleagă că norocul contează mai puțin decât raționamentul.

c. Pentru dezvoltarea curiozității

Despre cine citește, se spune că devine tot mai curios. Este adevărat că înainte de școala primară, copiii nu știu să citească (desigur, există și excepții). Dar cum dorința de a ști se cultivă de mic copil, le putem citi basme și povestioare, astfel încât să le trezim interesul pentru tot ce se află dincolo de coperțile cărților și, totodată, curiozitatea pentru lectură.

d. De familiarizare cu o limbă străină

În societatea în care trăim, cunoștințele unei limbi străine și de IT sunt abilități care facilitează ascensiunea cognitivă și profesională a adultului de mâine. De exemplu, filmulețele de animație și cărțile cu personaje Disney, precum și jocurile specifice vârstei îi pot încuraja să cunoască limba engleza, cu care se pot familiariza chiar înainte să descifreze alfabetul și cifrele.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *