Legenda Babelor si a Mosilor

martie 5, 2014 Legende

Legenda Babelor si a Mosilor

Probabil ca unii dintre voi au aflat deja cum le va fi viata in anul acesta. In aceste zile, mai exact de la 1 martie pana in cea de-a noua zi a lunii, romanii isi aleg „babele” in functie de ziua de nastere. Este una dintre superstitiile acestei perioade pe care romanii o respecta cu sfintenie. Dar dincolo de aceasta mai stie cineva de unde vin aceste zile ale babei?

Legenda spune ca Dochia avea o turma de oi data in grija unor ciobani tineri. La sfarsitul lunii februarie, acestia au ratacit oile pe munte. Suparata, baba Dochia a pedepsit vinovatii si, pe un ger cumplit a plecat sa-si caute oile. Baba Dochia avea 9 cojoace. In fiecare zi de mers, Dochia era nevoita sa-si mai arunce de pe ea un cojoc pentru ca zilele deveneau din ce in ce mai calde. De fiecare data cand mai arunca un cojoc de pe ea, Dochia blestema ca zeii care au facut vremea asa de schimbatoare. In cea de-a noua zi, cand si-a aruncat ultimul cojoc, Martie – suparat de blestemele Dochiei – a imprumutat de la Februarie un ger naprasnic si l-a abatut asupra Dochiei care, gasindu-si turma, se pregatea sa se intoarca.

Unele legende spun ca Dochia ar fi inghetat, altele ca s-ar fi transformat in stana de piatra si ca de atunci sunt in Bucegi Babele. Oricum ar fi fost, asa a scapat lumea de baba Dochia. Pentru a sarbatori, flacaii pedepsiti de ea au baut 40 de pahare de vin in ziua de 9 martie. Aceasta e legenda pagana.


Foto: ziare.com

Insa pentru ziua de Mosi exista si o explicatie religioasa, 9 martie fiind o zi de pomenire a celor 40 de Mucenici din Sevastia. Acestia erau soldati crestini, aflati in slujba imparatului roman Licinius. Trei dintre ei, Chirion, Candid si Domnos erau foarte priceputi in studiul Scripturilor.

In anul 320, afland despre credinta lor, Agricolae, guvernatorul Armeniei, i-a silit sa se inchine idolilor. Refuzand, au fost intemnitati timp de 8 zile, batuti cu pietre si ademeniti cu daruri. In cele din urma, guvernatorul i-a condamnat la moarte prin inghetare in lacul Sevastiei. Unul din cei 40 a cedat si a iesit din lac, dar a murit pe loc. I-a luat însa locul un soldat. In aceea noapte s-au petrecut mari minuni: apa lacului s-a incalzit, gheata s-a topit si 40 de cununi stralucitoare au pogorat asupra mucenicilor. In zori, au fost scosi vii din lac, li s-au zdrobit fluierele picioarelor si au fost lasati sa-si dea sufletele. Ramasitele lor au fost arse, iar cenusa aruncata în lac. Moastele lor au fost raspandite la diverse biserici din spatiul ortodox.

Numele celor 40 de mucenici sunt: Chirion, Candid, Domnos, Isichie, Iraclie, Smaragd, Evnichie, Valent, Vivian, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ion, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetius, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Gorgonie, Teofil, Domitian, Gaiu, Leonte, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton, Aglaie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *