Matematica si creierul

martie 12, 2014 Gânduri și articole

Matematica si creierul

Multi se intreaba acest lucru. De la adulti la copii stam si ne intrebam la ce ne foloseste si de ce s-o invatam.

Intr-un articol anterior scriam in ce domenii este folosita matematica. S-a vazut ca folosim matematica in toate domeniile.

Daca stam si ne gandim mai bine, matematica este un exercitiu si hrana pentru creier. Unii cercetatori au constatat ca matematica impiedica aparitia bolii Alzheimer. Asa cum alergam, mergem cu rolele, cu bicicleta sau mergem la sala pentru a avea un corp armonios, cu matematica ne antrenam creierul.

In timp ce rezolvam o problema sau un exercitiu de matematica creierul nostru face conexiuni neuronale, ne ajuta sa gandim din mai multe puncte de vedere o problema si sa luam decizia corecta luand in calcul probabilitatea de a ajunge la rezultatul cerut si consecintele in care rezultatul nu este cel scontat. Acelasi lucru il facem si in viata. Unii, cu mai putina gandire logica ajung in situatii nedorite. Si ca sa schitam putin, putem spune ca matematica ne ofera:

• O baza de gandire sistemica .

• Capacitatea de a analiza si de a rezolva probleme .

• Increderea de a aborda sarcini necunoscute.

• Abilitati de gandire secventiala pentru a ajunge la rezultate corecte sau concluzii logice .

• Abilitati de precautie si de ordine in gandire in rezolvarea unor probleme pentru a ajunge la rezultatul cerut.

• Invatarea prin incercare si eroare si folosirea mai multor informatii care ne ajuta sa ajungem la o concluzie logica.

Inca din primii ani de viata copilul are la dispozitie jucarii cu forme si culori diferite pentru a-i stimula creierul. De mic, copilul invata sa faca asocieri si alegeri logice. Jucariile special concepute pentru cei mici au la baza gandirea si logica matematica. Faptul ca unui copil mic i se cere sa potriveasca o jucarie de forma hexagonala in spatiul potrivit cu aceeasi forma este o conexiune. Cand il invatam culorile, ii cerem sa ne aduca o jucarie rosie. In momentul in care copilul se indreapta spre jucaria indicata el face o conexiune care l-a ajutat sa invete ca masinuta preferata are culoarea rosie. Toate aceste conexiuni sunt utile in invatarea tuturor materiilor de la scoala si ne vor ajuta sa ne adaptam usor la un serviciu in care vom intalni noi provocari.

Pana la urma, scoala, liceul, facultatea… ar trebui sa ne invete sa gandim si cum sa invatam, nu sa tocim. Lucrurile invatate pe gandire logica vor fi pastrate in memoria noastra o perioada indelungata.

Pentru dezvoltarea logica este recomandat sa li se ofere copiilor, in vacante si nu numai, jocuri si probleme. Sudoku, labirint, integrame, rebus, probleme distractive de logica … sunt doar cateva dintre jocurile care vor face vacanta copiilor amuzanta si astfel vor avea si o minte antrenata pentru urmatorul an de studiu.

Televizorul, de exemplu, este un instrument care ii face pe copii sa leneveasca si sa nu gandeasca. Ei se uita la niste imagini care se deruleaza sub ochii lor si nu fac niciun efort. De aceea, eu, ca parinte, recomand utilizarea pe perioade cat mai scurte a televizorului si antrenarea copilului in jocuri logice.

Creierul nostru are nevoie de antrenament zilnic si astfel ne vom putea bucura de o minte organizata, care e capabila sa rationeze corect si sa ia decizii bine gandite.

Foto: sndcdn.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *