Renii

decembrie 15, 2013 Despre animale și păsări

Cu siguranta ai auzit ca Mos Craciun vine cu sania trasa de reni. Cum ii cheama, stii? Hai sa ne reamintim: Dasher, Dancer, Prancer, Vixen, Comet, Cupid, Dunder si Blixem. Dar ce stim despre reni? Citeste mai jos despre aceste dragalase animale:

Despre reni

Renii sunt animale care traiesc in regiunile arctice si subarctice si fac parte din familia Cervidae care inseamna cerb. Ei se inrudesc cu caribu din America de Nord. Atat renii femele cat si masculii au coarne care le cresc in fiecare an. In perioada de crestere coarnele sunt moi precum cauciucul, ele devenind tari si rezistente in luna august a fiecarui an. La femele coarnele sunt mai mici. Corpul este acoperit de blana care poate sa difere ca si culoare de la specie la specie. Renii sunt animale semi-domestice. Oamenii din tarile arctice ii cresc pe langa casele lor pentru carne, transport, dar si pentru coarne.
Femelele masoara in general 162 – 205 centimetri in lungime si au o greutate de 80 – 120 kilograme.
Masculii, mai mari fiind, masoara circa 180 – 214 centimetri lungime si cantaresc 159 – 182 kilograme.

Unde traiesc renii?

Initial, cu foarte multi ani in urma, renul a fost gasit in Scandinavia, Europa de Est, Groenlanda, Rusia, Mongolia si nordul Chinei.
Astazi, renul salbatic a disparut din multe zone, in special din partea de sud. Populatii mari de reni salbatic sunt înca gasite in Norvegia, Finlanda, Siberia, Groenlanda, Alaska si Canada.

Ce mananca renii?

Renii sunt animale ierbivore si au stomacul impartit in patru camere (exact ca stomacul vacilor). Ei mananca in special licheni si muschi, dar le plac si frunzele de mesteacan si salcie. Se pare ca primavara, cand vegetatia nu este dezvoltata ei mananca si rozatoare mici cum ar fi lemmingsi, peste sau oua de pasari.

Cum se inmultesc renii?

Renii se imperecheaza incepand cu sfarsitul lui septembrie pana la inceputul lunii noiembrie. Masculii lupta pentru a castiga „inima” unei femele. Masculii se lupta cu coarnele impingandu-se unul pe altul.
Viteii se pot naste in anul urmator in mai sau iunie. Dupa 45 de zile, viteii se nasc si din prima zi ei pasc furaje dar femela ren ii alapteaza pana in toamna urmatoare cand devin independenti de mamele lor.

Mascul de ren adult
Ren mascul
Sursa foto: arkive.org

Femela de ren
Femela ren
Sursa foto: arkive.org

Pui de ren
Pui de ren
Sursa foto: telegraph.co.uk

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *