Scoala…incotro?

martie 4, 2014 Gânduri și articole

Scoala…incotro?

Surprinzator sau nu, rezultatul copiilor la simularea evaluarii pentru clasa a VIII-a este dezastruos. Jumatate dintre copiii care au participat nu reuseste sa treaca de nota 5.

Este trist ca acesti copii nu mai au interes pentru invatatura, materia se parcurge in graba fara sa fie inteleasa si conteaza doar cantitatea, nu si calitatea.

Bineinteles ca sunt tentata sa fac comparatii cu perioada pe care am trait-o si eu in care examenul de treapta I era privit cu foarte multa seriozitate si nu aveam meditatori, cursuri de dezvoltare personala, psihologi…

Am ajuns la concluzia ca nimeni nu ii invata pe copii cum se invata. „Pe vremea mea” (ca am ajuns sa vorbesc si eu ca bunica!) se preda altfel si aveam de invatat comentarii si caracterizari lungi de n-spe pagini, nu o argumentare sau o explicare de titlu cum au astazi copiii nostri.

Li se dau copiilor teste peste teste si ei tot nu reusesc sa faca fata. Ceva nu merge si totusi mergem pe aceeasi linie si nu se vad rezultate.

Copiii s-au schimbat, dar nu le oferim manuale atractive, cursuri interactive cu metode moderne si aplicam tot felul de teste internationale dar nu ne gandim ca baza materiala nu se compara cu cea a altor tari europene.

De ce se insista pe lucruri fara valoare? Nu observam decat, ca in fiecare an, nimeni nu mai e atras de invatatura si nu indreptam cauzele ci discutam doar efectele.

Suntem intr-o continua lupta cu un sistem greoi si daca vreun dascal vrea sa faca ceva pentru copii, fie nu are baza materiala de care are nevoie, fie nu se poate impune intr-un sistem cu gandire obtuza.

Daca noi, adultii nu ne trezim, nu putem avea pretentia de la copiii nostri sa aibe rezultate si nu facem decat sa privim ingroziti situatia in care se afla ei.

Privind sistemele de invatamant din alte tari cu o traditie in democratie, vad si rezultatele copiilor de acolo. Stiu, la noi sunt scoli cu toaleta in curte si mai avem mult de parcurs dar poate ar trebui sa se implice si comunitatea mai mult pentru ca daca vom astepta sa vina „de sus”…mai trec 20 de generatii si tot aici vom fi.

Tu ce parere ai?


Foto: vk.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *