Delfinii

decembrie 11, 2013 Despre animale și păsări

Delfinii sunt mamifere cu sange cald care apartin unui grup numit Cetacea, care include si balenele. Delfinii sunt identificati ca Odontoceti sau balene cu dinti.

Delfinii au culori diferite: cel cu burta gri este mai usor si este numit delfinul bottlenose sau delfinul cu bot de sticla, cel alb-negru, denumit si Commerson este cel mai mare delfin și exista si delfinii roz care traiesc in raul Amazon.

Studii și cercetari au demonstrat ca delfinii nu sunt doar adorabili atunci cand se joaca in apa, dar acestia sunt printre cele mai inteligente creaturi de pe pamant. Ei au raportul dintre masa creierului si masa corpului la fel cu cel al oamenilor.

Originea delfinilor

Despre aceste mamifere marine se crede ca au evoluat de la mamifere terestre, in urma cu aproximativ 50 sau 60 de milioane de ani. Dintre mamiferele acvatice, delfinii sunt cele mai avansate și adaptate pentru mediul acvatic .

Ai fi surprins sa știi ca delfinii sunt ” rude ” apropiate de hipopotami, camile si vaci. Unii cred ca delfinii au evoluat din mamifere terestre cu copite, ca un hipopotam, iar altii cred ca ei au evoluat din mamifere care au existat cu milioane de ani în urma.

Specii de delfini

Există aproximativ 32 de specii de delfini, fiecare specie este unica in culoare si constitutia corpului. In timp ce aceste 32 de specii trăiesc in apa sarata, exista alte cinci tipuri de delfini care traiesc in apa dulce :

Delfin bottlenose – delfinul cu bot gros
Killer balena (balena criminala)
Delfin comun (Delphinus delphis)
delfin negru
Delfin sumbru – delfinul acrobatic

Alimentatia

Un delfin adult mananca aproximativ 20-22 de kilograme de peste in fiecare zi. Alimentatia delfinului depinde de locul unde traieste, dar si de anotimp. In sezoanele in care se gaseste din abundenta peste, cum ar fi chefal, macrou, hering, cod, delfinii vor avea hrana multa. Delfinii mananca o anumita cantitate de peste, in functie de continutul de grasime pe care il au.

Viata delfinilor

Delfinul bottlenose sau delfinul cu bot de sticla este cel mai studiat dintre delfini. Acesta traieste aproximativ 40-50 de ani. In medie, delfinii traiesc intre 17 si 25 de ani, chiar daca, asa cum am mentionat mai devreme, ei pot trai pana la 50 de ani, fara ingrijire veterinara. Motivul este faptul ca sunt foarte agili si au un corp sanatos. Delfinii nu vad culorile. In teorie, este posibil ca acestia sa vada un numar limitat de culori in anumite conditii de lumina.

Delfinii si relatia cu oamenii

Delfinii sunt foarte interesati de oameni exact așa cum si noi suntem interesati de ei. Ei sunt foarte prietenosi cu oamenii. In captivitate ei interactioneaza cu antrenorii, cercetatorii sau terapeutii. Cand sunt liberi, acestia pot fi foarte apropiati de oameni daca nu se simt amenintati. Multi marinari si persoane care calatoresc pe mare sau oceane sunt placut surprinsi de delfini. Nu este surprinzator faptul ca in multe culturi din intreaga lume, delfinii sunt venerati si respectati ca un simbol de agilitate, sanatate si bucurie.

Delfinii comunica intre ei prin sunete speciale similare cu sunetele emise de sonare.

Delfinul gri:
Delfinul gri
Sursa foto: theguardian.com

Delfinul alb-negru:
Delfinul alb-negru
Sursa foto: wikipedia.org

Delfinul roz:
Delfinul roz
Sursa foto: whalenation.org

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *