Ursii polari

decembrie 14, 2013 Despre animale și păsări

Despre ursii polari

Noile cercetari arata ca ursul polar, Ursus maritimus sau ursul mare, exista pe Pamant de circa cinci milioane de ani. Spre deosebire de verii lor de pe uscat – ursii bruni, urșii polari sunt perfect adaptati pentru supravietuirea in Extremul Nord intr-un habitat inghetat.
Ursii polari traiesc in regiunea arctica, in zonele in care pot vana foci. Cinci tari au populatii de ursi polari: Statele Unite ale Americii (Alaska), Canada, Rusia, Groenlanda si Norvegia .
Ursii polari de sex masculin adulti cantaresc de la 350 la 540 kilograme. Exista totusi cateva specii care pot depasi 540 kilograme in greutate, dar acestea sunt exceptii. Femelele cantaresc in mod normal 150 – 300 kilograme.
Femelele au grija, de obicei, de doi pui care raman cu mamele lor aproximativ pana la 2 ani.
Ursii polari au un strat de grasime sub piele care ii ajuta sa faca fata frigului si gerului arctic.
Au un miros foarte bine dezvoltat care ii ajuta sa simta prada de la aproximaticv 30 kilometri.
Culoarea blanii este albul, dar poate fi galbuie sau gri in timpul verii. Explicația stiințifica a culorii lor este ca firele de par, incolore, sunt goale in interior ca fibrele optice si arata alb din cauza luminii care se reflecta in fire. Blana este foarte calduroasa, iar temperatura corpului ramane neschimbata atunci cand este foarte frig.
Ursul polar traieste 35-40 de ani.

Stiai ca…?

Desi in multe desene si imagini din carti pentru copii intalniti ursii polari alaturi de pinguini, acestia traiesc la poli opusi. Ursii polari traiesc in regiunea arctica, iar pinguinii traiesc in Antarctica.

Ce mananca ursii polari?

Prada principala a ursilor polari este foca. Gheata este o necesitate. Ursii polari depind de gheata pentru a avea acces la prada lor principala.
Viata ursului polar este un ciclu de ospat si post. Cand au parte de un mare ospat cu foci, ursii polari mananca doar grasime si piele. Ei pot manca 50 kilograme de grasime la o singura masa. Ursii mai tineri si mai putin experimentati se multumesc cu resturile ramase de la ursii adulti.
In timpul verii, cand sloiurile de gheata se retrag, unii ursi polari urmaresc aceste sloiuri de gheata pentru a ramane cu sursa principala de hrana.
In lipsa focilor, ursii polari mai pot manca si gaste, chiar si oua de pasari, balene, morse, inclusiv vegetatie.
Ursii polari nu se supara sa isi imparta prada si poti fi vazuti mai multi ursi asupra unei balene sau foci.

Cat merg, alearga si inoata ursii polari?

Ursii polari merg pe jos aproximativ cinci – sase kilometri pe ora. Femelele cu pui mici merg mai incet, cam doi – patru kilometri pe ora.
Din cauza masivitatii lor, ursii polari merg incet si sunt recunoscuti pentru acest fapt. Ei sunt capabili sa mearga ca un cal in galop dar prefera sa mearga incet.
Daca ar alerga, in 12 secunde a consuma caloriile pe care le-a adunat la o masa copioasa. Ei au nevoie de aceste calorii pentru a face fata frigului.
Ursii polari pot alerga chiar si cu 40 kilometri pe ora, dar numai pe distante scurte. Ursii polari mai tineri, fiind mai flexibili, pot alerga 2 kilometri fara oprire.
Ursii polari sunt foarte buni inotatori. Ei pot inota pe distante de sute de kilometri in cautarea hranei.

Urs polar adult
Urs polar adult
Sursa foto: wikipedia.org

Pui de ursi polari
Pui de ursi polari
Sursa foto: wikipedia.org

Ursoaica polara cu pui
Ursoaica polara cu pui
Sursa foto: britannica.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *